Миливојевић: Француска упориште српске политике, али без промене става о кључним питањима

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић рекао је да посета председника Александра Вучића Паризу прилика да се билатерални односи подигну на један виши ниво и да се Француска препоручује од западних сила са којом би Србија могла најлакше да разговара о актуелним питањима. Међутим, не очекује да Француска промени став око неких кључних питања око којих се не слажемо.

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић рекао је поводом данашње посете председника Александра Вучића Француској да ако се изузме питање Косова и Метохије и НАТО агресије, српско-француски односи немају оптерећења из историје и да је Србија била традиционално упориште француске политике на овим просторима.

"Када то кажем имам у виду рецимо односе Србије са Немачком или са Великом Британијом. Ово је прилика да се билатерални односи подигну још на један виши ниво и Француска се препоручује од западних сила са којом би Србија могла најлакше да разговара о актуелним питањима“, навео је Миливојевић.

Међутим, не очекује да Француска промени став око неких кључних питања око којих се не слажемо.

реба рачунати да ће Француска остати на позицијама залагања за дијалог на основама француско-немачког плана. Сигурно ће бити и наставка инсистирања да Србија уведе санкције Русији“, навео је.

Ово је 20. сусрет двојице председника, односно Вучића и Макрона, а према речима председника Вучића можда и најважнији за нашу државу.

Миливојевић истиче да ће бити речи о низу билатералних питања која дају простор да се односи са Француском подигну на знатно више ниво.

Подсетио је да имамо споразум о стратешком партнерству и да он сад може да се попуни.

"То је рецимо војна сарадња, друго је енергетика. Нарочито производња струје јер Француска има највећи број нуклеарних електрана, није се одрекла тога. Њена привреда постала је сада чак можда и водећа кад је Немачка у рецесији. Трећа ствар је пољопривреда. Француска је велика пољопривредна земља и то су три области у којима сарадња може да се подигне на виши ниво“, рекао је Миливојевић и додао да су све те области веома важне и за Србију.

Напоменуо је да би то значило да ће Француска у будућности бити један од упоришта српске политике кад је реч о западним силама и кад је реч о интересима Србије у будућности у односима са западом.

О Косову и Метохији

Када је реч о аплицирању Приштине за Савет Европе, Миливојевић каже да има утисак да је на Западу одлучено да се то по сваку цену изгура.

"Србија наравно не треба да одустаје од оног што су државни и национални интереси. И сасвим сигурно је да ће то и данас бити тема. И прилика је да Србија изнесе своје ставове о том. Оно што Париз препоручује боље од осталих, то је што се са Французима ипак ми можемо лакше да разговарамо. Чини ми се чак и о тим стварима него рецимо са Берлином или Лондоном у овом тренутку. Не очекујем промену става, али очекујем да се о томе размишља“, каже некадашњи дипломата.

Према његовим речима, улог је велики, чак и за Запад.

итање је да ли се њима исплати да изгубе Србију као партнера. Јер ово гурање на силу свакако не може да препоручи добре односе са Србијом или прихватање Србије да се одрекне својих државних и националних интереса“, каже Миливојевић.

Али мислите ли, извините што вас прекидам, да ли је то већ готова ствар? Влада је по налогу председника, видели смо, формирала тим на челу са Ивицом Дачићем. Шта може да се уради у овом међувремену? Да ли заиста имамо простора нешто ту да се промени? Знате шта, увек има простора. Када је реч о Савету Европе, то је стриктно европска организација и ту је простор, ја бих рекао, минималан у ситуацији ако су на Западу одлучили да то прогурају. Али онда и тај Савет Европе губи и улогу и значај који је имао, губи тај кредит.

Колику претњу представља резолуција о Сребреници

Када је реч о припреми резолуције о Сребреници која се припрема, Миливојевић истиче да је је то један опасан покушај, и да је с правом реакција Београда оваква.

"Опасно је да се оно што је било у Сребреници, злочин, трансформише у геноцид који би маркирао цео српски народ и Републику Српску као одговорне за геноцид. Да се од индивидуалне одговорности пређе на једну колективну одговорност. То је опасност и то је нека интенција која стоји иза тог покушаја, да се врати на тезу да је Република Српска геноцидна творевина, а да је Србија одговорна за геноцид“, каже Миливојевић.

У сусрет београдским изборима

Миливојевић верује да ће доћи до консензуса између власти и опозиције уочи београдских избора.

"Ја верујем у одговорност политичких фактора, и једне и друге стране, јер је то страшно важно и страшно значајно, јер нам стабилност и јединство требају у овом тренутку више него икад. И мислим да ће у том смислу рационалан приступ политичких фактора бити веома важан. Бојкот избора никад није донео никакав резултат никоме и мислим да на тој линији треба тражити неки консензус“, закључио је Миливојевић.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се