Читај ми!

Курти у три општине на северу КиМ, позвао Србе на попис становништва

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти позвао је припаднике српске националности на Косову и Метохији да се региструју на предстојећем попису становништва, који почиње 5. Априла и трајаће шест недеља.

Аљбин Курти рекао је медијима у северном делу Косовске Митровице да још једном позива све српске грађане КиМ, грађане српске заједнице који не живе само у северном делу Митровице, него било где у покрајини, да се што више одазову и региструју.

Кад ми правимо наше планове за спровођење субвенција и инвестиција, за рад и образовање, за здравље грађана, требамо да имамо као у огледалу што боље скенирано стање становништва”, додао је Курти.

У том граду разговарао је са председником општине Ерденом Атићем, а претходно је посетио Лепосавић и Зубин Поток.

Тврди да је влада у Приштини против поделе друштва и да су за једнакост и равноправност.

“Наше институције треба да гаје равноправност и у третирању грађана, а такође с могућношћу њиховог приступа институцијама система. ‘Све тенденције за дестабилизацију Косова долазе са оне стане границе‘", рекао је Курти.

"Немамо ништа против динара, али не дозвољавамо дистрибуцију готовине"

На питање да ли очекује договор о питању динара на сутрашњој рунди дијалога у Бриселу, Курти је рекао да његова влада нема ништа против динара и да Београд може да настави да помаже грађане, али да на Косову не дозвољавају дистрибуцију кеша.

"Ми желимо да зауставимо кријумчарење и било какво терористичко финансирање, јер кад финансираш тероризам и ти си терориста. Терористи не могу без тих финансија, ми смо постали главна препрека Београду не због тога што се ми залажемо за евро, јер можеш имати штедњу у динару у комерцијалним банкама, већ због тога што они воле да функционишу путем кеша", тврди Курти.

Додаје да нема ништа против да лекари, професори, наставници добијају средства.

"Али изгледа да главна брига званичног Београда је то што неки други људи који су нити лекари, нити наставници неће моћи да добијају новац у кешу као пре. Значи ми хоћемо транспарентан систем, легализовање свих финансијских трансакција, наравно оне које су легалне и нема више кеша”, рекао је Курти.

У ненајављеној, скоро целодневној посети северу КиМ, где доминира већинско српско становништво и због чијих су потеза и политике представници Срба напустили све институције под патронатом владе у Приштини, Курти је био је у друштву министра унутрашњих послова Ђељаља Свећље и министра за локалну самоуправу Ељберта Краснићија.

У пратњи Куртија било је више десетина наоружаних полицајаца у црним џиповима.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво