Читај ми!

У Приштини су све ближе ванредним изборима

Посланици Демократске партије у скупштини у Приштини најавили су да ће наредних дана покренути захтев за распуштање актуелног сазива парламента како би омогућили расписивање ванредних избора, по процедури прихватљивој и владајућем покрету Самоопредељење и премијеру Аљбину Куртију.

Шеф посланичке групе ДПК Абељард Тахири изјавио је након састанка председништва скупштине одржаног у Приштини да је рок за распуштање осмог сазива крај априла, у ком случају би било могуће да се превремени избори одрже у јуну.

"Потребан нам је најмање 61 посланик да бисмо рушили владу, ми ове бројке немамо. Да бисмо лакше изашли из ове тешке ситуације, дали смо лакшу прилику владајућој странци да распусти Скупштину”, рекао је Тахири.

Из ДПК су саопштили да су предложили 9. јун као датум за излазак на ванредне изборе. 

Председник скупштине Гљаук Коњуфца рекао је да до сада није одржан ниједан састанак између политичких партија на којем би се разговарало о могућем датуму избора, иако се, према његовим речима, све странке слажу да треба да се изађе на изборе. 

"Ово је редак случај да се све странке слажу да се избори одрже Чини се да није у питању страх, али изостаје воља већине да се то деси кроз оставку Владе, јер нема разлога да Влада поднесе оставку. Владе подносе оставку само када нешто не функционише", рекао је он.

Са одржавањем ванредних избора сложио се раније овог месеца и премијер Курти, поручивши  опозиционим странкама да заједно дођу до броја за распуштање скупштине. 

Курти је навео и да не жели да избори буду одржани током зиме, већ на лето и рекао да тада може да се одреди датум у координацији између владе и опозиције.

"Ако хоћемо да избори не буду, на пример, зими, ми смо разумни људи, можемо да одредимо датуме заједно са опозицијом, али нема подношења оставке", рекао је Курти.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво