Читај ми!

Србија добила четворо амбасадора – у Мађарској, Турској, Чилеу и шефа Мисије при ЕУ

Министарство спољних послова саопштило је да је Србија добила још четворо амбасадора.

Објављивањем указа председника Републике Александра Вучића, окончана је процедура постављења Александре Ђуровић за амбасадора у Мађарској, Аце Јовановића у Турској, Мирјане Котлајић у Чилеу и Данијела Апостоловића за шефа Мисије Републике Србије при Европској унији, наводи се у саопштењу.

Александра Ђуровић је дипломирала на Филолошком факултету Универзитета у Београду у звању професора српског језика и књижевности. Радила је у Министарству за информације Републике Србије.

Од 2012. до 2017. године била је посланик у Народној скупштини Републике Србије. Током тог периода била је шеф делегације Републике Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе, а од 2014. до 2016. године председавајућа Одбора за спољне послове Народне скупштине.

Функцију потпредседника Парламентарне скупштине Савета Европе обављала је током 2017. године.

Од 2017. до 2023. године била је амбасадор и стални представник Републике Србије при Савету Европе. Говори енглески језик, служи се руским и шпанским језиком.

Аца Јовановић је од 2004. године запослен у Министарству спољних послова и радио је у Одељењу за безбедност, Одељењу за конзуларне послове, а обављао је и функцију помоћника министра за конзуларне послове.

Био је амбасадор Републике Србије у Украјини.

Пре Министарства спољних послова био је ангажован у Министарству унутрашњих послова, као и у Министарству правде, где је обављао функцију управника Окружног затвора у Београду.

Дипломирао је на Дефектолошком факултету Универзитета у Београду и магистрирао на Правном факултету у Крагујевцу. Говори енглески језик.

Мирјана Котлајић је од 1986. године запослена у Министарству спољних послова. Радила је у Сектору за Европску унију, као и одељењима за суседне земље, Африку и Америку, односно у Националној комисији за Унеско.

Службовала је у генералним конзулатима у Милану и Трсту, као и амбасадама при Светој Столици, у Берну и Мексику.

Дипломирала је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду и потом радила као новинар. Говори шпански, италијански и руски језик.

Данијел Апостоловић је дипломирао на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, на којем је завршио и мастер студије.

Каријеру је започео у Радио-телевизији Србије, где је радио као новинар.

Био је ангажован у Министарству финансија и у Влади Републике Србије, као саветник председника Владе за медије.

У Министарству спољних послова је запослен од 2012. године. Радио је у секторима за Европску унију и за билатералну сарадњу, а службовао је у Мисији Републике Србије при ЕУ, где је од септембра 2022. године обављао функцију заменика шефа Мисије, а од септембра 2023. године и отправника послова. Течно говори енглески и француски језик.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво