Читај ми!

Вучић: Трагичан догађај у Москви имаће несагледиве последице; Србија би могла да иступи из Савета Европе, ако Приштину приме

Председник Србије Александар Вучић изјавио је саучешће поводом напада у Москви и истакао да ће тај трагичан догађај имати несагледиве последице. Свакога дана смо све ближе великом светском сукобу, највећем у историји, поручио је Вучић. Указао је и да постоји могућност да Србија изађе из Савета Европе и да би пријем тзв. Kосова у ту организацију дефакто представљао избацивање Србије.

Александар Вучић је указао да има више разлога за одржавање седнице Савета за националну безбедност, а да је напад у Москви непосредни повод.

"Пре свега желим да изразим грађанима Руске Федерације, руководству Русије, најискреније саучешће у нади да ће терористе који су овако страшно злодело починили привести познанију права, дакле ухапсити или ликвидирати", нагласио је Вучић гостујући на ТВ Прва.

Истакао је да се нада да се овако стравичан злочин више никада неће поновити.

Навео је и да је 7. марта америчка амбасада позвала своје грађане да не иду у шопинг молове, након чега је то учинила и британска амбасада и још неке.

"Нешто што смо говорили много пута, а мало ко је желео да чује, мало ко је желео и да верује, мало коме је пало на памет да сагледа чињенице. Седмог марта је америчка амбасада позвала своје грађане да не иду у шопинг молове, то су радили затим и Британци и још неко. Дакле, што значи да су њихове специјалне службе пресреле одређене разговоре, дошле до информација, знале су да ће то да се догоди", рекао је Вучић.

"Сваког дана смо све ближе великом светском сукобу"

У сваком случају, поручује, ово је трагични догађај који има несагледиве последице.

"Неко ће рећи да су радикални исламисти, неко ће рећи Kијев, Kијев ће рећи да је то Москва урадила да би могла да преокрене то у медијском смислу, али оно што су реалне последице, нема никакве сумње да ће бити даље ескалације сукоба у Украјини, даље приближавање светском сукобу о којем смо говорили. Не могу да кажем да сте се помало подсмехивали ономе што сам говорио, али свакако уз неверицу осмехивали, а на моју жалост и нажалост свих нас, био сам у праву", нагласио је Вучић.

Сматрам да смо свакога дана све ближе великом светском сукобу, највећем у историји, који плашим се да ће однети више живота него чак Други светски рат, поручио је Вучић.

"Ово је само један беочуг, јер и ноћас је било веома тешко у Украјини. Вечерас је кренуо најжешћи артиљеријски напад на Белгород. Желим само да кажем да то иде у све лошијем смеру", додао је Вучић.

O утакмици Црвена Звезда – Зенит: Птица неће моћи да пролети да угрози било кога

Председник Србије рекао је да сутра на утакмици Црвена Звезда – Зенит, која је високог ризика, ни птица неће моћи да пролети и да грађани могу да буду мирни.

"Сутра имамо Звезда–Зенит, то је утакмица за нас високог ризика, због много ствари и због много фактора. Ја желим да кажем да ћемо ми не дати све од себе, птица неће моћи да пролети да угрози било госте наше, било домаћине, било кога", рекао је председник.

"Веће кривичне казне за оне који буду ухваћени са хладним оружјем"

Председник Вучић најавио је да ће бити предложени нови закони којима ће се повећати кривичне казне за оне који буду ухваћени са хладним оружјем на било ком месту, додајући да ће се ускоро такви предлози наћи у парламенту.

"Желимо да обезбедимо да се наши људи осећају сигурно и да покушамо да направимо од Београда један од три најсигурнија града у целом свету. Ми смо данас у првих 10 одсто најсигурнијих градова у свету. Говорим о Београду, зато што је ту стопа криминала већа него што је у другим градовима. Само зато сам говорио о Београду. Мислим и на сваки други град у Србији", рекао је Вучић.

"Једна од могућности је да изађемо из Савета Европе"

На питање да ли ће тзв. Kосово бити примљено у Савет Европе 27. марта, председник је рекао можда не тог дана, али "неког 27. да хоће". "Неког 27. хоће, шта их брига", рекао је председник.

Указао је да постоји могућност да Србија изађе из Савета Европе и да би пријем тзв. Kосова у ту организацију дефакто представљало избацивање Србије.

"Биће им веома, веома непријатно када се буду чули сви детаљи око тога како су лагали Србију око Савета Европе и све остале приче. Ви идите са тим, а онда ћемо да видимо хоће ли Србија да остаје или неће да остаје у Савету Европе. И ни то нећете сазнати пре него што ово урадите. Па да видимо, можда вам се више свиђа да имате Приштину у Савету Европе него да имате Београд и Србију", изјавио је Вучић гостујући на ТВ Прва.

Оценио је да је то ионако организација која одлучује "још мало ни о чему".

Подсетио је да је Русија избачена из Савета Европе, пре него што су тзв. Kосово ставили на дневни ред, и додаје да би улазак тзв. Kосова дефакто било избацивање Србије из те организације.

"Србија неће да срља у ратне сукобе у које би неки да је уведу"

Вучић наглашава да нема договора око динара и да све што донесе премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти уз подршку ЕУ или САД биће само наметнуто.

"Можете да донесете све против нас, нема договора око динара, све што донесете биће наметнуто и ми ћемо рећи у реду је, наметнуо је Kурти уз подршку ЕУ, САД, видећемо кога још, ако још неко буде. Много сте велики, много јаки, ми ћемо да издржимо", рекао је председник.

Говорећи о тврдњама премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија о кретању снага Војске Србије у близини административне линије са Косовом и Метохијом и тумачењима да се Београд спрема за рат на Косову, Вучић каже да се наравно не спрема.

“Курти је нервозан зато што није сигуран како ће да се заврши све ово у Украјини, а са друге није сигуран како ће да се заврше амерички избори. У складу с тим, он би желео што пре да се нешто догоди не би ли НАТО могао да интервенише против Србије и где би он могао да добије ореол”, рекао је Вучић.

Поручио је да ми на то реагујемо мирно и стрпљиво.

“Србија неће да срља у ратне сукобе у које би неки да је уведу, Србија неће да ради оно што неки очекују, Србија мења свој приступ и чекаће повољан тренутак за своју политичку акцију”, поручио је Вучић.

"Имамо рекордан прилив инвестиција"

Вучић је истакао да смо ове године до 20. марта имали рекордан прилив директних страних инвестиција и додао да Србија, иако неки хоће да је увуку у сукобе, неће ратове већ мир.

"И да вас обавестим, до 20. марта ми имамо милијарду и 172 милиона евра страних директних инвестиција, што је апсолутни рекорд свих времена за нашу земљу", рекао је Вучић.

Нагласио је да је интересантно да смо сада имали у другој декади марта немачку инвестицију – "Kонтинентал", кинеску – "Линглонг" и једну америчку инвестицију. То су нам биле три највеће инвестиције у другој декади марта, додао је председник.

"И то вам говори да Србија успева у томе. Неки хоће да нас увуку у сукобе, нећемо да улазимо у сукобе. Нећемо ратове. Хоћемо мир. Али, да нас сви понижавате и да нам објашњавате да је добро за нас оно што није добро ни за ког другог, да све што је лоше за Украјину је у ствари добро за Србију и обрнуто. Е, извините, то да прихватимо нећемо", поручио је Вучић.

"Укинућемо мораторијум, нуклеарна енергија је чиста зелена енергија"

Мораторијум на нуклеарну енергију биће укинут, нуклеарна енергија је чиста зелена енергија, навео је председник Вучић.

"Укинућемо мораторијум, морамо да преживимо и имамо струју. Француска хоће да повећа капацитет нуклеарки. Традиционална нуклеарна електрана би нам решила све проблеме. То су огромне паре, а све мора да буде безбедно. То је чиста зелена енергија и зато нам треба добра економија. Ове године морамо да почнемо и изградњу нафтовода", рекао је Вучић.

Истакао је и да ће Србија морати да мења законе који су донети још у периоду СФРЈ.

"Трошићемо четири пута више струје до 2050. године, а ми данас једва крпимо ово, јер су потребе и привреде и приватника много веће. Морамо да градимо нафтовод, да идемо са новим конекторима, обезбедимо додатна складишта за гас и молим Русе да нам дају могућност да се прави где су били нафта и гас. Морамо да идемо са нафтоводом ка Мађарској, али да правимо већа складишта", рекао је Вучић.

"Радимо соларне панеле са Американцима где ће бити 1.000 мегавата капацитета, радићемо Бистрицу која ће имати струју и батерије. Завршава се први велики комплекс у Kостолцу да бар тај угаљ користимо, али све што будемо производили, наплаћиваће нам таксе и зато струју морамо из зелених енергија да стварамо. Најбоље би било да изградимо традиционалну нуклеарку, али за то немамо пара. Потребно је бар 20 милијарди и да траје изградња 10 година", додао је Вучић.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво