Читај ми!

Дачић са Лавровом у Москви: Билатерални односи Србије и Русије на високом нивоу

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је на почетку састанка са руским шефом дипломатије Сергејом Лавровом у Москви да су односи двеју земаља, упркос бројним изазовима, на високом нивоу. Москва јако цени односе са Београдом, рекао је Лавров.

Први део састанка био је отворен за јавност, а током једночасовног састанка обухваћен је широк спектар питања руско-српске политичке и економске сарадње.

Разговарало се о ситуацији на Косову и Метохији, дешавањима на Балкану, али и актуелним међународним проблемима.

"Прошле године смо обележили 185. годишњицу успостављања дипломатских односа. Карактерише их традиционално пријатељство, култура, а темељи се на узајамном поверењу и стратегијској сарадњи", поручио је Дачић.

Посебну улогу у развијању сарадње, додао је, имају и лични односи двојице председника, Александра Вучића и Владимира Путина.

"Сигуран сам да ћемо нашим обостраним залагањем чувати билатералне односе. Председник Србије Александар Вучић упутио је званично писмо и честитку Путину за победу на изборима", рекао је Дачић.

Сарадња у енергетици

Према његовим речима, економски односи са Русијом су од изузетног значаја, нарочито у сфери енергетике, а две земље имају споразум који на иницијативу двојице председника важи до 2025. године.

"Веома смо захвални Русији на подршци коју нам пружа када је реч о нашем територијалном интегритету. Она је од велике важности за нас и желим лично да се захвалим на великом разумевању и подршци у свакој ситуацији када смо вам се ми обратили за помоћ.

Разговараћемо о ситуацији на Западном Балкану, а та политика у односу двоструких аршина је управо и довела до нарушавања нашег територијалног интегритета", рекао је Дачић.

Дачић је захвалио на захтеву Москве да буде одржана седница Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији на Косову и Метохији, а поводом 25 година од почетка НАТО агресије на Србију.

"Неприхватљиво поларизовање спорта"

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров истакао је да Москва јако цени односе са Београдом.

"Јако смо задовољни како напредујемо када је реч о трговини и инвестицијама. Сматрамо да је неприхватљиво политизовање спорта. Та линија коју води Запад са САД на челу одражава се у свим међународним односима и она је усмерена на промену пре свега у економским међународним односима. Ту мислим пре свега на ММФ", рекао је Лавров.

Лавров каже да посебно вреди сарадња на пољу Уједињених нација, када је реч о ставовима које политички запад не жели да чује.

"Ми спроводимо неопходни рат и наставићемо га на основу принципа демократије и већина држава међународне заједнице то подржава. Ми рачунамо да ћемо имати размену мишљења о билатералним односима, заинтересовани смо да чујемо оцену ваше ситуације на Балкану", рекао је руски шеф дипломатије.

Дачић са Рештњиковим

Дачић се у Москви састао и са министром економског развоја Руске Федерације и копредседавајућим руског дела Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Максимом Рештњиковим. 

Дачић је истакао да Србија придаје изузетан значај очувању свеукупних односа са Русијом, посебно економских. 

Током састанка, разматране су могућности одржавања српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу.

Министар спољних послова Србије борави у Москви на позив свог руског колеге, а министри су присуствовали и пријатељској фудбалској утакмици Русије и Србије.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво