Читај ми!

Вучић са Фон дер Лајеновом о напретку Србије на путу ка ЕУ, са Макроном и о ситуацији на КиМ

Председник Србије Александар Вучић састао се у Бриселу, где учествује на првом глобалном Самиту о нуклеарној енергији, са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, са којом је разговарао о стратешким питањима и напретку Србије на путу ка ЕУ. Вучић је са француским председником Емануелом Макроном разговарао о Косову и Метохији.

Вучић је на Инстаграм налогу @buducnostsrbijeav захвалио фон дер Лајеновој на подршци Србији.

"Важан разговор са Урсулом фон дер Лајен и велика захвалност за подршку Србији. Говорили смо о свим стратешким питањима, о будућности Србије и њеном напретку на европском путу", написао је Вучић.

Председник Вучић се у Бриселу срдачно поздравио са француским председником Емануелом Макроном. Како Танјуг наводи, Макрон је, када се по доласку на самит поздравио са домаћинима скупа, пришао и срдачно се поздравио са Вучичем, а затим сео поред њега.

Вучић је навео да је Макрона информисао о развоју ситуације на Косову и Метохији, као и о све већим притисцима на српски народ који је доведен у изузетно тежак положај након најновијих потеза Приштине.

Навео је и да су разменили мишљења о бројним важним питањима, као и о даљем снажењу партнерских односа Србије и Француске.

Вучић је новинарима након самита рекао и да је са Макроном разговарао о посети Француској и да га је позвао у посету Србији, као и да је разговарао са словачким премијером Робертом Фицом, чију брзу посету Србији очекује.

"Са многим другим сам разговарао, од хрватског премијера Андреја Пленковића до других и верујем да смо имали користан боравак овде. Очекујем сада Марoша Шефчовича да дође. Онда долазе поново представници Европске комисје. Дуг је дан, али конструктиван. (Белгијски премијер Александар) де Кро очекује писмо новог премијера (Србије) где тражимо помоћ Белгије у Винчи. Мораћемо део људи да вратимо, део да увеземо", рекао је Вучић.

Нешто касније, Вучић се и састао са потпредседником Европске комисије и комесаром за међуинституционалне односе и стратешка предвиђања Марошем Шефчовичем.

Самит о нуклеарној енергији који се одржава у Бриселу организују Међународна агенција за атомску енергију и Краљевина Белгија. Самиту присуствују делегације из 30 земаља, представници индустрије, шефови истраживачких центара, стручњаци, као и представници цивилног друштва.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво