Читај ми!

Алексић: Видели смо гажење институције парламента; Пауновић: Не разумем одлуку опозиције да не учествује у гласању

Председник Народног покрета Србије и шеф посланичке групе Мирослав Алексић каже за РТС да смо јуче на седници Скупштине видели "гажење демократије и институције парламента", као и да је новоизабрана председница онемогућила расправу о избору потпредседника парламента. Посланица СПС-а и нова потпредседница Скупштине Србије Снежана Пауновић поручује да не разуме одлуку опозиционих колега да изађу из сале док траје гласање.

После три дана расправе изабрана је председница Скупштине, као и генерални секретар и шест потпредседника. Председник Народног покрета Србије и шеф посланичке групе Мирослав Алексић каже да су та три дана скупштинске расправе заправо показатељ какво нам је стање у друштву и шта се дешава од избора 17. децембра.

“У околностима где је утврђена велика крађа и где је утврђена узурпација воље грађана Београда и Републике Србије, наставило се то и са парламентом. Ми смо, због тога што смо добили преко милион и сто хиљада гласова, као наша коалиција 'Србија против насиља' и коалиција НАДА, ушли у парламент, учествујемо у раду, јер морамо да заступамо интересе тих наших грађана, али свакако нисмо желели да на било који начин учествујемо у договорима, у смислу било чега што бисмо добили у парламенту као вољу представника власти”, наводи Алексић.

Додаје да нису јуче били у сали у моменту гласања за избор председнице парламента, али су се одмах после тога вратили када је у електронски систем парламента ушао предлог за избор потпредседника.

“Ушли смо у салу са жељом да учествујемо у расправи, јер та расправа није била обједињена. Међутим, прва ствар коју је новоизабрана председница Скупштина урадила јесте да је онемогућила расправу у складу са пословником и законом на коју смо имали право. Она нам је онемогућила да говоримо о кандидатима за потпредседнике Скупштине. То се никада у историји парламентаризма није догодило. И жао ми је што је заправо то порука шта можемо очекивати у наредном периоду од ње као нове председнице парламента. Дакле, не да нећемо ићи ка неком бољем дијалогу и нормализацији, него ћемо ићи даље у гашење институција парламентаризма”, поручује Алексић.

Указао је да оно што ствара “једну јако ружну и лошу слику је кордон полиције који стоји све време у Скупштини као никада раније”.

“Председница парламента је јуче на један врло недостојан начин узурпирала своја овлашћења, својом вољом рекла да нема расправе. Ја сам био у сали, ја сам се јавио када је питала да ли се неко јавља за реч”, додао је Алексић.

Говорећи о томе зашто његова коалиција није учествовала у консултацијама о избору потпредседника Скупштине, које су одржане прошле недеље, Алексић каже да то што нису били на консултацијама је њихов избор и право.

“Нама по пословнику следује одређени број чланова радних скупштинских тела. Ми смо то доставили у складу са резултатима, односно бројем посланика. Али то не значи да било ко може нама да одузме право да учествујемо у раду седнице. То је урадила новоизабрана председница и врло је лош почетак”, истиче Алексић.

Пауновић: Неприкосновено право је да гласате "против" ако тако мислите

Посланица СПС-а и новоизабрана потпредседница Скупштине Србије Снежана Пауновић поручила је да не разуме одлуку опозиционих колега да изађу из сале док траје гласање о председници Скупштине.

“Ваше је неприкосновено право да код категорије да ли сте 'за' или 'против', коначно кажете 'против' ако тако мислите. Kоји вид и демонстрација чега је било излажење из сале, ја то не разумем. С друге стране, стоји једна пословничка могућност, да не кажем обавеза, да када седница овог типа почне, а ово је конститутивна седница која је имала шест тачака и о свакој понаособ се води расправа, могуће је да ако желите да учествујете у расправи, ви предате листу својих овлашћених представника и говорника на самом почетку”, наводи Пауновићева.

Додаје и да нису консултације добра воља владајуће већине.

“Од памтивека Скупштина Србије функционише на начин да пропорционално броју посланика поделе се потпредседничка места. Ми смо имали у прошлом сазиву један преседан, имали смо седам потпредседника. Зашто? На исту пропорцију која се данас догодила, а то су четири потпредседника из редова посланика власти и два из редова посланика опозиције, ми смо упали у једну недоговорену ситуацију између колега из опозиције који, чини ми се баш групација окупљена око господина Алексића и Демократске странке, нису желели да подрже Борка Стефановића него су инсистирали да њихов кандидат буде Лутовац. И у том контексту је владајућа већина направила уступак и ми смо у прошлом сазиву имали седам потпредседника”, објаснила је Пауновићева.

Чак и да је Ана Брнабић грубо прекршила пословник, а није, могућност да се пријаве за реч имали су у сваком тренутку, да предају листу говорника, па чак и да предају листе говорника генералном секретару током гласања – нису искористили те могућности, наглашава Пауновићева.

Са друге стране, Алексић тврди да нису имали ту могућност, као и да су се и пријавили и предали листе говорника.

“Ово јуче је гажење демократије, гажење институције парламента, укидање говора. То је невероватна ствар која се никада није догодила”, каже Алексић.

Хоће ли бити дијалога власти и опозиције око изборних услова

Када је реч о званичном захтеву да се у најкраћем року ради смиривања политичких напетости одржи дијалог власти и парламентарне опозиције, Алексић каже да је тај њихов захтев “потпуно здраворазумски корак у кризи у којој се налазимо”.

“Налазимо се у дубокој политичкој и друштвеној кризи. Налазимо се у ситуацији да уколико брзо не реагујемо и не седнемо да разговарамо, ући ћемо у још дубљу кризу, још веће поделе и не знамо како ће се то завршити. Да ли ће уопште бити услова за одржавање било каквих избора у наредном периоду”, поручује Алексић.

Указује да нас чекају избори у Београду, као и локални избори.

“Да би се избори одржали, морамо се договорити о условима под којима ће се ти избори одржати. Ми смо, у складу са оним што је препорука ОДИХР-а, упутили захтев да представници коалиције 'Србија против насиља', представници коалиције НАДА, организације која је посматрале изборе ЦРТА, са друге стране са представницима које делегира власт. Ми смо захтев упутили премијеру ко год он буде био, да ли сада вршилац дужност или новоизабрани у народним данима или председница Скупштине, дакле то су две институције које треба да се баве заједно са нама који смо опозиција да пробамо да се договоримо о ономе што ће нас чекати у будућности на изборима. И то мора да се уради јако брзо и хитно”, наводи Алексић.

Истиче да се нада да ће бити воље за те разговоре.

“Ми смо пружили прилику и преко свега смо прешли, преко свега овога што трпимо, иживљавања, медијског таргетирања, притисака, уцена, просто да покажемо разум за оно што се дешава у држави. Не знам да ли ће се то догодити, ако се не догоди, ми не можемо ту ништа. Већина је та која дефинише амбијент у којем се живи”, додао је Алексић.

Додао је да је неопходно да се политички усагласи шта је то што је минимално.

“То је бирачки списак, то је равноправност у медијима, то је притисак коме су изложени грађани од представника власти”, наводи Алексић.

Пауновић: Верујем да ће се консултације врло брзо догодити

На питање има ли могућности да се такав разговор догоди, Пауновићева наводи да не види разлог зашто до тог састанка не би дошло.

"Чак не мислим да је Ана Брнабић, упркос тешким квалификацијама које су о њој изговорене, неко ко неће разумети једну овакву иницијативу ако је она коначно усаглашена и искрена. Ја верујем да ће се консултације тог типа врло брзо догодити”, наводи Пауновићева.

Истиче да у том захтеву није разумела зашто се премијер позива на те разговоре, јер говоримо о препорукама ОДИХР-а које се углавном тичу измена закона.

"Што значи једног скуштинског дела посла о којем суштински треба, можемо и на крају крајева морамо да разговарамо као народни посланици у парламенту. Шта је реално променити у овом релативно кратком року, ако говоримо о изменама пре 2. јуна и пре најављених београдских избора или пре најављених локалних избора, који ће се десити нешто мало иза тога, о томе треба да разговарамо опет на начин што ћемо имати свест да само од нас који седимо у тој сали и од нашег понашања зависи ток седнице, њено трајање, коначно квалитет закона који треба да предложимо”, навела је Пауновићева.

Ова иницијатива, додаје, нас доводи до тога да ћемо измене изборног закона малтене учинити у изборном месецу.

Када је реч о бирачком списку и да ли је могуће учинити га транспарентнијим како захтева опозиција, Пауновићева каже да је сигурна да јесте, као и да не мисли да он до сада није био транспарентан.

“Треба то устројити, ја немам ништа против тога, али немојмо да се крећемо тезама да је ово историјска крађа, да су ово не знам како покрадени избори. Чак ни извештај ОДИХР-а ни у једној реченици не говори на тај начин о изборима који су се догодили у Србији”, каже Пауновићева.

Указује да је вероватно било пропуста на бирачким местима.

“Али нажалост и моју и колеге Алексића, морам да кажем да ако смо сви имали тамо посматраче, онда мора бити да је нешто ипак мало и до нас. Нешто смо пропустили у том ходу ако се то тако транспарентно дешавало. Не можемо бланко кривити сада било кога без обзира на то што најпре се не осећам прозваном, али оно што је за мене остала мистерија коју још нисам разрешила јесте како је могуће да у једном дану у ком се догађају београдски и републички избори, толико аномалија по тврдњама мојих колега буде у тој београдској кутији и у том бирачком списку за Београд, а не буде у бирачком списку за Републику”, истиче Пауновићева.

Алексић пак одговара да је дубоко уверен да је Пауновићева "свесна размера неправилности које су биле на претходним изборима".

“Радило се о миграцијама и планском досељавању бирача из других општина и градова у Србији у Београд, из Републике Српске и других држава у Београд. Дакле, то је нешто што је јасно свима и то су сви видели. То се не сме више догађати, зато је важно да се ишчисте бирачки спискови. Људи у бирачким одборима су немоћни ако се неко нелегално налази у бирачком списку – он га види ту, евидентира личну карту и ту је прича завршена. Али, проблем је што се крађа дешава пре дана избора”, наводи Алексић.

Поручује и да "нема говора о слободној вољи грађана Србије ко ће да их води и ко ће да управља Србијом".

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво