Читај ми!

СПН оптужује Брнабић да је онемогућила расправу о потпредседницима Скупштине, Јованов тврди да су закаснили

Посланици са листе "Србија против насиља" оптужили су нову председницу парламента Ану Брнабић да је, мимо закона и пословника, онемогућила расправу о кандидатима за потпредседнике Скупштине. Из владајуће коалиције одбацују оптужбе и тврде да су представници листе СПН сами изашли из сале и потом закаснили за ту тачку дневног реда.

Председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић изјавио је вечерас на конференцији за медије у Скупштини Србије да је прва ствар коју је нова председница парламента Ана Брнабић урадила када је села у фотељу председника Скупштине било то да својом вољом, мимо закона и пословника, онемогући расправу о кандидатима за потпредседнике Скупштине.

Алексић је рекао да су опозициони посланици имали право да дискутују, да се он јавио за реч, као и друге његове колеге, али да је одмах, како се изразио, избрисан из система.

"Можемо очекивати да парламент престане са радом, јер за шта ће нам он, ако Ана Брнабић својом слободном вољом може да процењује и одлучи да не дозволи расправу о потпредседницима. То не одлучује она, него закон ове земље и пословник о раду Скупштине Републике Србије", рекао је Алексић.

Додао је да то само наговештава шта ће нас чекати у наредном периоду са Аном Брнабић на челу парламента и шта се може очекивати даље.

Посланик Еколошког устанка Александар Јовановић оценио је да је "уведено ванредно стање" пошто је, каже, укинут парламент.

Иначе, опозициони посланици нису били у сали током гласања за избор Ане Брнабић за председника парламента, а касније су се појавили. Међутим, у међувремену је Брнабић отворила и затворила расправу.

Такође, објаснила је да су консултације за избор потпредседника обављене раније, да се на њима представници листе Србија против насиља нису појавили, а да, како је додала, сада желе да накнадно разговарају о томе.

Јованов: Опозиција сама изашла из сале, закаснили, па им крива Ана Брнабић

Шеф посланичке групе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Миленко Јованов одбацио је тврдње опозиције са листе "Србија против насиља" да су се јавили за реч и да је нису добили везано за избор потпредседника парламента и навео да су закаснили за ту тачку дневног реда.

Јованов је на конференцији за новинаре објаснио како изгледају процедуре у парламенту.

"Прво, пријаву за реч за тачку дневног реда свако од њих могао је да преда оног момента када је седница малтене заказана, јер се знало да ће тачке дневног реда бити одвојене и да нема спајања тачака и могли су да предлажу посланике који ће да говоре. Оно што је много важније, да су људи који су овде мало говорили о својој тужној судбини напустили салу оног момента када су проценили да је то њима угодно, седели у канцеларијама и онда закаснили на почетак тачке дневног реда, која се односила на избор потпредседника", рекао је Јованов.

Како је додао, онда су накнадно доносили "своје папире" и очекивали да ће неко да мења правила која су предвиђена Пословником да би се изашло у сусрет, каже, њиховом нераду, немару, незнању.

"Наравно, то се није догодило. Али оно што је интересантно, то је да су они могли да наставе да учествују у расправи по питању делегација, они су изабрали да урнишу скупштински намештај", рекао је Јованов и додао да су онда ударали у клупе и ролнама тоалет папира засули и девојке које раде стено белешке.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво