Читај ми!

Ана Брнабић од Владе до Народне скупштине – ко је нова председница парламента

После шест и по година на месту премијерке, Ана Брнабић је на челу Народне скупштине. Ко је нова председница парламента?

Скупштина Србије изабрала је данас потпредседницу Српске напредне странке и досадашњу премијерку Ану Брнабић за председницу парламента.

Ана Брнабић је рођена 1975. године у Београду.

Похађала је Пету београдску гимназију, а мастер диплому (МБА) стекла је на Универзитету "Хал" у Великој Британији.

Више од десет година, радила је са међународним организацијама, страним инвеститорима, локалним самоуправама и јавним сектором у Србији.

У августу 2016. године изабрана је за министарку државне управе и локалне самоуправе у Влади Србије, и ту функцију је обављала до избора за председницу Владе.

Ана Брнабић је прва јавно декларисана геј особа у Влади Србије.

Како се наводи у њеној званичној биографији, као министарка државне управе и локалне самоуправе посебно је радила на реформи јавне управе кроз увођење електронске управе у Србији, како би држава постала истински сервис грађана.

Као председница Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије Владе Србије, у свакодневним консултацијама са ИТ индустријом из Србије, стартап и иновационим компанијама, развила је Акциони план и кренула у његову брзу примену.

Чланица је групе "Нови лидери за Европу” Светског економског форума и Саветодавног одбора организације "World Minds”, која окупља најважније светске иноваторе из свих области.

Пре избора у Владу Србије

Брнабић је била, пре избора у Владу Србије, директорка компаније "Континентал винд Србија” (Continental Wind Serbia – CWS), председник Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) и члан Управног одбора непрофитне организације ПЕКСИМ, која стипендира студенте из Србије и Северне Македоније да заврше мастер студије на Универзитету Кембриџ под условом да се врате у своју земљу и помогну њен развој и реформе.

Важну фазу у њеној пословној биографији представља ангажман у различитим америчким консултантским фирмама које су у Србији реализовале пројекте финансиране од стране Америчке агенције за међународни развој (УСАИД). Била је заменик директора Пројекта за развој конкурентности Србије, експерт на Програму реформе локалне самоуправе у Србији и виши координатор Програма за економски развој општина.

Активно је учествовала у оснивању Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) 2006. године. Током тог ангажмана, учествовала је у увођењу концепта локалног економског развоја у Србији и јачању потенцијала општина да унапређују пословни амбијент на локалу, уз активну промоцију инвестиција.

Постаје члан, а потом и председница Управног одбора НАЛЕД-а, који добија статус највеће самосталне приватно-јавне организације која се залаже за унапређење привредног амбијента у Србији и која је у тесној сарадњи са Владом Србије допринела јачању конкурентности Србије у међународним оквирима и на Дуинг бизнис листи Светске банке.

Добитница је бројних признања за развојне пројекте на којима је радила, промоцију друштвено-одговорног пословања и толеранције.

На седници Народне скупштине Србије, 28. октобра 2020. године, изабрана је по други пут за председницу Владе Србије.

Мандат у том сазиву Владе трајао је до 26. октобра 2022. године, када је, по трећи пут, изабрана за премијерку.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво