Читај ми!

Вучић: Данас са Додиком и Порфиријем, а у среду или четвртак идем у Брисел

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће данас имати важан неформални састанак и разговор са председником Републике Српске Милорадом Додиком поводом различитих догађаја и наговештаја догађаја у наредном периоду у целом региону, као и да ће у среду или четвртак ићи у Брисел.

Председник Вучић је медијима у Инђији, где је присуствовао полагању камена темељца нове фабрике јапанске компаније "Шоји", рекао да ће данас имати састанак са Милорадом Додиком.

"Верујем да ће нам се у неком тренутку у неформалном делу прикључити и патријарх српски господин Порфирије", рекао је Вучић.

Додао је да ће бити много важних састанака.

"У четвртак, мислим, среду и четвртак, ваљда идемо у Брисел. Имамо тај самит за нуклеарну енергију, биће много европских и светских лидера, сви европски званичници, тако да ће то бити прилика за додатно значајне састанке за све нас", рекао је Вучић.

Вучић: По питању динара нема никаквог договора

Одговарајући на питање новинара у вези са Бриселским споразумом и o постојању било каквог помака када је реч о статусу динара на КиМ, Вучић је рекао да нема никаква очекивања.

“Оно што сам ја говорио је нешто са далекосежним последицама и о томе ћу у петак да говорим детаљније. Нема по питању динара никаквог договора, ви тражите да се ми договоримо да укинемо сопствену валуту на сопственој територији. Нећемо и не можемо", рекао је Вучић.

Навео је да то могу да ураде Европљани на силу, заједно са Приштином, али да ће Србија наћи начин како да свом народу допреми новац.

"Чекам их само да видим ово око Савета Европе, а тада ће морати да се суоче с тим што ћу целом свету да обелоданим како и на које све начине су лагали и обмањивали Србију и шта су све радили против Србије, не ови из Приштине, већ ови западњаци, који су се представили као поштени брокери и поштени посредници", рекао је он.

Он је поводом предстојеће расправе у Савету Европе о пријему у чланство у то европско тело тзв. Косова, рекао да ће "бити интересантно", али да ће у петак када се врати из Брисела говорити о свему.

"О много чему, и тада ћу износити податке о различитим стварима, многи ће бити изненађени. И из области корупције и криминала, али и европских интеграција, ситуације у односнима са Приштином, о свему што се догађа у Републици Српској, БиХ а тиче се српског народа. Припремам се за петак", рекао је председник одговарајући на питање новинара да прокоментарише предстојећу расправу у Савету Европе.

"Нису пажљиво слушали, никакве предаје КиМ неће бити"

Председник Вучић је поводом написа Слободне Босне да је предао КиМ, рекао да може само да каже да они нису пажљиво слушали шта је говорио.

Он је на питање новинара у Инђији рекао да је површност нешто што не жели да спочитава ни екстремистима и да верује да су они желели нешто да пренесу.

"Суштина је да предаје неће бити нити ће добити зелено светло ако хоће нешто на силу да преведу. То је резултат површности нечега што нису пажљиво слушали", рекао је Вучић.

Вучић: Политичким противницима обезбедити доступност бирачког списка

Одговарајући на питање новинара да ли је установљено ко су људи који су организовали трансфер и промену пребивалишта грађана из Мале Крсне у Београд и да ли је то можда Бранко Маловић, потпредседник Извршног одбора Српске напредне странке, председник Вучић је рекао да је спреман да замоли људе из Владе Србије да како год могу изађу у сусрет онима који, како је рекао, не обмањују себе, јер знају да лажу, већ обмањују јавност.

"Свакодневно причамо о бирачким списковима и замолићу да се у складу са заштитом података о личности, не угрожавајући и не кршећи друге законе, свим политичким представницима обезбеди доступност бирачком списку. Не неким странцима, већ нашим политичким противницима", рекао је он.

Он је запитао зашто они који питају за Малу Крсну не покажу народу колико је људи уписано у Новом Саду у време Борислава Новаковића, а колико у последњих 10 година.

"Онда ћете да видите да је тај однос невероватан. У ствари, највећи број фантома је рођен за време ДОС-а и њихове власти", истакао је Вучић.

Навео је и да је један човек променио пребивалиште из Мале Крсне у Београд.

"Проверити детаље случаја одузимања деце мајци"

Вучић је изјавио и да не зна све детаље о случају мајке из Новог Сада којој је Центар за социјални рад одузео децу, али да не жели да излази у јавност са закључцима док се све не провери.

Он је новинарима у Инђији, на питање о најављеном протесту испред Председништва поводом тог случаја, рекао да се заинтересовао када је видео мајку и да је увек на страни мајке и жена, јер верује да нико боље од мајке не може да заштити интересе своје деце.

"А онда када сам видео услове и када су људи из Центра за социјални рад изашли у јавност, када сам видео услове у којима деца живе, онда од неке врсте туге и тешке емоције сам као обичан човек, као обичан грађанин, почео да осећам како неко на такав начин третира децу и где та деца морају да живе. На крају сам себи рекао – нека раде институције на најбољи начин свој посао, јер имам пуно поверење у људе у центрима за социјални рад који раде један ужасно тежак посао", рекао је Вучић.

Како је додао, ту није реч само о професионалцима, већ о људима који сваког дана морају да се суоче не само са туђим, већ и са својим сузама, да решавају најтеже проблеме, али да они морају у складу са законом и у складу са интересима и породице и друштвене заједнице да доносе тешка решења.

"Ако су они донели одлуку да се некоме одузме старатељство због ужасних услова у којима деца живе, мени се поставља питање, а зашто би, ако то није тако, иначе донели такву одлуку? Због тога што је неко луд па воли да ради нешто против неке мајке, скоро сам сигуран да није, али ја верујем да ће надлежне институције још једном проверити све податке, још једном измерити своју одлуку", рекао је он.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво