Читај ми!

Српска листа и Канцеларија за КиМ: Лажи о мартовском погрому опасна политика мржње и позив на нови линч Срба

Поново оптуживати Србе за утапање албанских дечака у селу Чабра, што је и Унмик демантовао, представља нови позив на линч Срба на који међународна заједница не сме остати нема, истиче Канцеларија за КиМ. Лажи које је партија Аљбина Куртија објавила уочи годишњице мартовског погрома представљају наставак опасне политике мржње и идеологије зла према Србима и свему српском, поручује Српска листа.

Уочи годишњице мартовског погрома и етничког чишћења српског народа из марта 2004. године, Српска листа реаговала је на, како су навели, лажи које је партија "Самоопредељење" премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија објавила о том догађају.

У саопштењу се истиче да онај ко негира злочин и замењује жртву са агресором, спреман је да злочин и понови, "чега смо сведоци и данас, свакодневним нападима на српски народ на Косову и Метохији, пуцањем у српску децу, хапшењима, пребијањима, скрнављењем српских гробова и костију предака".

"Циљ оваквих срамних и гнусних Куртијевих написа јесте да искриве истину и створе лажни наратив о овим догађајима који су и даље жива рана у сећањима Срба који су ово страдалништво доживели", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, статистика злодела и размере овог етничког чишћења са којим су се у 21. веку пред очима међународне заједнице суочили Срби, даје бројеве које су објавили и Савет безбедности Уједињених нација, Унмик, ОЕБС, Европска унија и сви светски релевантни медији, који говоре о позадини овог организованог злочина.

Истиче се да и данас застрашујуће звучи – више од 4.000 протераних Срба, осам убијених на кућном прагу, више стотина повређених, уништено или тешко оштећено више од 35 цркава и манастира, а међу њима и они на листи Унеска, попут Богородице Љевишке, уништено близу 1.000 српских кућа, етнички очишћено девет села и шест градова од српског народа, уништено и оскрнављено преко 10.000 икона и у потпуности спречен повратак расељених на Косово и Метохију.

Подсећају и да је подсекретар Генералне скупштине УН за мировне операције Жан Мари Геноно у Савету безбедности у извештају истакао: "Иако су на почетку изгледале спонтане, демонстрације су брзо преузели организовани елементи са интересом да протерају косовске Србе са Косова и угрозе међународно присуство тамо. Напад који су предводили екстремисти косовских Албанаца на заједнице косовских Срба, Рома и Ашкалија била је организована, широко распрострањена и циљана кампања".

Представници Српске листе указују и на то да ниједан релевантан међународни извор није установио везу или одговорност Срба за несрећно утапање албанских дечака у селу Чабра и да су то навели у свим својим извештајима, али да су у тим извештајима јасно навели да је погром над Србима био организован и добро припремљен са циљем прогона свега српског, као и да су етничком чишћењу Срба допринели запаљиви медијски извештаји.

"Више од Куртија би Срби волели да се 17. март 2004. и сви злочини пре и након њега никада нису догодили, али је наша обавеза да негујемо сећање на ово етничко чишћење и не дозволимо да лаж сакрије истину, да се злочинци изједначе са жртвом, нити да им се злочин опрости, те да се за своја злодела казне у складу са законом", наводи се у саопштењу.

Додају и да као да није довољно што Курти свакога дана својим изјавама и неделима подиже тензије, прогони све што је српско, отима српска имања, српске цркве, прети и протерује Србе, већ да жели да лажним наративима сакрије злочине који су почињени над српским народом и сачува организаторе и извршиоце ових злочина од процесуирања и санкционисања.

"Самоопредељење" је раније, поводом годишњице догађаја од 16. марта 2004. године, оптужило Унмик и Кфор да нису реаговали када су на, како кажу, "мирне албанске демонстранте пуцали криминалци" у северном делу Косовске Митровице.

Према тумачењу те странке, утапање албанских дечака из Чабре "резултирало је организовањем мирног протеста", а на Албанце који су изашли на мост на Ибру пуцали су, како се тврди, "српски криминалци", због чега су онда широм Косова избили "протести са захтевом за правду".

"Самоопредељење" такође каже да ће "захтевати правду" за тада изгубљене животе, пошто је у тим нередима живот изгубило 19 особа, од којих 11 Албанаца.

Канцеларија за КиМ: Позив на нови линч

Опасна замена теза, дрскост и цинизам који избијају из сваке речи данашњег саопштења Куртијевог покрета "Самоопредељење" о Погрому који су Срби доживели 17. марта 2004. није ништа друго него позив на нови линч Срба на Косову и Метохији, саопштила је Канцеларија за КиМ истичући да међународна заједница не сме остати нема на ову врсту претњи и манипулисања чињеницама.

"Подмукли памфлет 'Самоопредељења', у којем се мартовски погром 2004. године описује као миран протест, а Срби поново лажно оптужују за утапање три албанска детета у селу Чабра, што је тада демантовала и Унмик полиција истакавши да је реч о случајном и трагичном догађају, потврђује очигледно – да је суштина Куртијеве иделогије мржња према српском народу и да је њен крајњи циљ етничко чишћење", наводи се у саопштењу.

Истичу да баш као и 2004. године, "албански шовинисти покушавају да злоупотребе трагичну смрт деце како би рационализовали своје подмукле намере према српском народу, а Куртијева идеологија приказује се у свом правом злочиначком светлу".

"Фалсификовање историје и лажи којима се Куртијева шовинистичка организација служи, како би прикрила чињеницу да је мартовски погром над српским народом 2004. године био дуго планиран и политички инспирисан, само потврђују да је централна идеја албанске врхушке у Приштини Косово и Метохија без Срба. У том светлу сва Куртијева објашњења и оправдања његових једностраних потеза и институционализованог насиља усмереног против српског народа нису ништа друго до најобичнија лаж и прављење алибија за спровођење коначног решења српског питања на Косову и Метохији", наводи Канцеларија.

Још једном упозоравају да се пред очима света реализује план прогона српског народа се Косова и Метохије и да, како кажу, Аљбин Курти то и не крије, што неминовно води у дестабилизацију ширих размера.

"То се може спречити само одлучним изоловањем Куртија и забраном његове иделогије зла, у супротном на Косову и Метохији неће бити мира и стабилности, а последице ће бити непоправљиве и далекосежне", упозоравају из Канцеларије за КиМ.

четвртак, 16. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара