Читај ми!

На северу КиМ двојезичне табле са називима места и градова

Дуж главне магистрале од Косовске Митровице до Јариња у току је замена постојећих путоказа и табли са називима места на српском језику исписаних ћирилицом, новим на албанском и српском, исписаних латиницом. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да премијер привремених институција самоуправе у Приштини Аљбин Курти не може да прекине нераскидиву везу Срба са својом државом.

Замена се обавља по налогу министарства инфраструктуре у Приштини. Ради се на замени дуж магистралне линије и за сада нема потврде да ли ће бити замене и табли са називима улица у градским срединама у Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку.

У тим градовима су нове локалне власти у којима Албанци чине већину, раније извршиле замену табли са називима општина. 

У четири града на северу, на зградама општина постављене су заставе плаво-жуте боје, које симболизују државност на Косову, и натписи на албанском, српском и енглеском језику.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је поводом уклањања ћириличких саобраћајних знакова да премијер привремених институција самоуправе у Приштини Аљбин Курти не може да прекине нераскидиву везу Срба са својом државом.

"Може Курти да се обрачунава с ћириличким саобраћајним знаковима, али не може да прекине нераскидиву везу српског народа са њиховом државом! Онај који зна само за насиље, никад неће знати шта је миран суживот. Преживела је српска ћирилица векове, преживеће и малог тиранина", написао је Петковић.

Српска листа: Куртијев режим показао да примат над правом има сила

Поводом уклањања ћириличких саобраћајних знакова на северу Косова и Метохије, реаговала је и Српска листа и позвала међународне представнике да јавно осуде овакво понашање и кршење права српског народа на свој језик, писмо и право да користе топониме које су користили вековима.

"Пре него што је званично и извршен упис одлуке о враћању земље манастиру Високи Дечани у катастар, након осам година чекања, режим Аљбина Куртија је дао одговор свима који су помислили да се променио и да жели да поштује права српског народа", саопштила је Српска листа.

"Колико 24 сата касније, данас, на северу Косова и Метохије, противно споразумима и прописима које је донела сама Приштина, косовске институције су на саобраћајним знаковима укинуле ћириличке називе српских места и општина на северу Косова и Метохије и поставили на првом месту албанизована имена српских села и градова, а на другом месту називе исписане латиницом", наводи се у саопштењу.

Указују да Куртијев режим још једном показује да за њега права српског народа, обавезе из споразума и правила прописана законима који су у прилог Србима нису од значаја.

"Иако чак и највиши правни акти Приштине гарантују право на српски језик и ћирилички алфабет, Куртијев режим још једном показује да за њега права српског народа, обавезе из споразума и правила прописана законима који су у прилог Србима нису од значаја", као и да примат над правом има сила у том 'најдемократскијем друштву' како он воли да каже", истиче се.

"Овај огољени националиста и србомрзац у недостатку идеја и способности да учини било шта у корист Албанца, својски се труди да им испоручи чисту антисрпску хистерију продубљујући етничке поделе на овим просторима, у нади да ће тако стећи политичке поене и гласове на следећим изборима. Не схватајући да је својим поступцима затровао међуетнички простор као нико пре њега", наводи се у саопштењу.

Српска листа позива међународне представнике да јавно осуде овакво понашање и кршење права српског народа на свој језик, писмо и право да користе топониме које су користили вековима, те спрече Куртија и његово лудило да изазове хаос, јер му је, како истичу, то очигледна намера, и да врати ситуацију у пређашње стање.

"Време је за деловање, а не забринутости", закључује се у саопштењу Српске листе.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво