Жиофре: Желели бисмо да препоруке ОДИХР-а буду имплементиране што пре

Шеф делегације ЕУ Емануел Жиофре изјавио је на Kопаоник бизнис форуму да би ЕУ желела да Београд што пре спроведе препоруке из извештаја ОДИХР-а о изборима у Србији 17. децембра које се односе реформу изборног процеса.

Жиофре је рекао да је ОДИХР у извештају навео да Београд мора да спроведе неке препоруке и нагласио да је из Владе Србије речено да ће то урадити.

Жиофре је то рекао на панелу, на којем су говорили и амбасадор САД Kристофер Хил и министарка Тања Мишчевић, а у чијем делу је било речи и о препрекама везаним за приступање ЕУ.

Шеф делегације ЕУ оценио је да је важно да се ради на свим питањима из пакета фундаменталних мера чије је постизање неопходно на путу ка ЕУ.

"Важно је да се сви кораци предузму, важна су свеобухватна питања основних реформи, броба прови криминала и крупција незавнсот провосуђа, а и  процес нормализације је и даље релеватнан и значајан", рекао је он и додао да је битна и економија.

Напредак у дијалогу са Приштином и однос према истоку кључни за ЕУ

Он је рекао и да треба кренути у спровођење два споразума Београда са Приштином и додао да мора да се у том смислу направи напредак.

Оценио је и да је након агресије Русије на Украјину спољна безбедносна политика постала значајна и да суочени са новом реалношћу желе  да виде да су све земље кандидати искрени партнери ЕУ у промоцији и унапређењу заједничке спољне политике и циљева.

"Ово је корпа свих питања и проблема којима морамо да се позабавимо која не могу да се раздвајају једна од другога јер је свако од њих део велике целине. Морамо радити на њима истовремено", рекао је Жиофре.

По питању односа Србије и Украјине и потребе да Србија уведе санкције Русији Жиофре је рекао да треба додати да је Србија покушала да помогне Украјини, и да су на самиту у Тирани предузете неке обавезе.

"Не би требало да нам измакне да су ЕУ и њене чланице донеле одлуку да у новом периоду проширења Западни Балкан мора да буде део тог пакета. Западни Балкан је део наше продице. Иако другим очима гледамо на исток, не смемо заборавити Западни Балкан. Морамо да разумемо то и узмемо у обзир при одлучивању и ургентност и нову геополитичку стварност", рекао је амбасадор.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво