Читај ми!

Петковић: Намера Приштине да забраном употребе динара спречи формирање ЗСО

Немачка амбасадорка Анке Конрад и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић разговарали су о дијалогу Београда и Приштине и ситуацији на КиМ. Петковић тврди да је прави разлог Аљбина Куртија да забрани употребу динара протеривање Срба из покрајине. Наводи и да ће Београд наставити да инсистира на формирању ЗСО, без обзира на намере Приштине да затвори тему.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се са немачком амбасадорком Анке Конрад са којом је разговарао о политичко-безбедносној ситуацији на КиМ и последњој рунди дијалога Београда и Приштине

Петковић је истакао да је тема разговора Београда и Приштине у Бриселу била потпуно неразумна и опасна одлука Аљбина Куртија да забрани употребу динара на територији КиМ и на тај начин доведе у питање исплате плата, пензија и социјалних примања за 100.000 Срба и других неалбанаца у покрајини.

Петковић је, како се наводи у саопштењу Канцеларије за КиМ, скренуо пажњу да ова одлука онемогућава и функционисање школа, болница, вртића и других српских институција, којима је ускраћена могућност за набавку основних средстава, али и за измиривање месечних обавеза.

"Јасно је да је прави разлог одлуке о укидању динара као средстава плаћања и платног промета са централном Србијом протеривање Срба из покрајине и укидање институција Републике Србије на КиМ", упозорио је директор Канцеларије за КиМ.

"Наставићемо да инсистирамо на формирању ЗСО"

Истакао је да је "провидна намера Приштине да са овом одлуком потпуно затвори тему формирања Заједнице српских општина (ЗСО)" с обзиром на то да је, како је навео, у до сада потписаним споразумима, финансијска подршка Србима предвиђена кроз финансирање институција од стране Београда.

"Ми ћемо наставити да инсистирамо на формирању ЗСО", поручио је Петковић. 

Нагласио је и да ће Београд наставити и да инсистира на проналажењу трајног и одрживог решења овог проблема, које ће, како каже, омогућити опстанак српског народа на КиМ.

"У том смислу, неопходно је да Поштнска штедионица и пословнице Поште наставе да послују на КиМ, што је једини начин да се Србима обезбеде исплате њихових зарада и свих осталих примања", рекао је Петковић.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије