Читај ми!

Реаговања странака на најаву одржавања нових избора у Београду

Спремни смо да разговарамо о заједничком наступу са СНС-ом на београдским изборима, поручио је лидер СПС-а Ивица Дачић. Нови избори морају да се одрже у најкаснијем законском термину како би се спровеле све препоруке ОДИХР-а, рекао је председник ПСГ Павле Грбовић. Следећи корак је заједничка борба за поправљање изборних услова, каже лидер Зелено-левог фронта Добрица Веселиновић. Председница београдског одбора ССП-а Мила Поповић рекла је да је СНС после 76 дана признао да су изгубили изборе у Београду. Коалиција НАДА поручује да је неопходно средити бирачки списак.

Одржавање нових избора у Београду најављено је као могућност после седнице Председништва СНС-а, а уочи сутрашњег истека рока за конституисање градског парламента које је већ два пута одложено. Тим поводом реаговале су политичке странке.

Дачић: Спремни смо да разговарамо о заједничком наступу са СНС-ом 

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да је та странка спремна да разговара са Српском напредном странком о заједничком наступу на поновљеним београдским изборима.

"Разговараћемо међусобно око тога како ће се наступити на изборима. Ја сам и раније говорио да би евентуално у случају укрупњивања опозиционалних странака и опозиционалних блокова требало можда размишљати о неком заједничком наступу. Тако да ми смо спремни да разговарамо и о том неком заједничком наступу на градским изборима и на овим локалним изборима који након тога следе", изјавио је Дачић у Анталији, где као министар спољних послова учествује на Анталијском дипломатском форуму.

Он је тако одговорио на питање новинара шта је став СПС-а по питању поновљених избора, додавши да је јасно да постоји довољан број одборника који би чинили већину у градској скупштини, али да је "заједнички став да се не иде на тако нешто, да се не би се постављало питање легитимитета". 

ПСГ: Београдске изборе одржати што касније због спровођења препорука ОДИХР-а

Нови избори морају да се одрже у најкаснијем законском термину како би се спровеле све препоруке ОДИХР-а, првенствено оне које се односе на сређивање бирачког списка, рекао је председник Покрета слободних грађана Павле Грбовић.

Грбовић је додао да очекује и активно укључење институција ЕУ како би се осигурало да наредни избори неће бити организовани под истим условима као и претходни, како би се предупредиле потенцијалне нове махинације режима.

"Ово је заслуга свих грађана, организација цивилног друштва, представника у локалним и републичким изборним комисијама и опозиционих колега који су се месецима борили за истину и чија ће пожртвованост омогућити да по први пут имамо иоле фер и слободне изборе и да никада више у Београду, али и многим другим градовима и општинама, СНС и остали радикали не буду на власти," закључио је Павле Грбовић.

Веселиновић: Следећи корак заједничка борба за поправљање изборних услова

Лидер Зелено-левог фронта Добрица Веселиновић истакао је да понављање избора у Београду представља победу контролора, грађана који су снимали и фотографисали преваре, посматрача, цивилног друштва, чланова републичке и градске изборне комисије и целе опозиције.

"Следећи корак: заједничка борба за поправљање изборних услова", написао је Веселиновић на друштвеној мрежи Икс.

Поповић: Добијена битка за сваког човека у Београду

Председница београдског одбора Странке слободе и правде Мила Поповић рекла је да је СНС после 76 дана признао да су изгубили изборе у Београду.

"Ова режимска капитулација је заправо само још једна добијена битка за сваког човека у Београду и уверена сам да ће до коначне победе и ослобађања доћи након наредних избора на којима ће се применити препоруке ОДИХР-а, што ће омогућити људима да гласају слободно без притисака, уцена и напредњачког изборног насиља“, наводи Мила Поповић у писаној изјави.

НАДА: Средити бирачки списак

Нови избори у Београду могу бити пут за решавање политичке и институционалне кризе само под условом да буду одржани уз сређивање бирачког списка и отварање медија како се не би поновиле неправилности са избора одржаних 17. децембра 2023. године, саопштила је коалиција НАДА коју чине Нови ДСС и ПОКС.

Та коалиција у саопштењу је најавила да ће учествовати у разговору са свим релевантним политичким субјектима у Србији о дефинисању услова како би грађани на тим изборима могли слободно да бирају.

"На Београђанима ће тада бити одлука да ли желе да град и даље буде у канџама владајућих странака и њима блиских инвеститора или желе уређену српску престоницу у којој се квалитет живота људи свакодневно унапређује", истиче у саопштењу коалиција НАДА.

недеља, 16. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије