Читај ми!

Вучић: У Декларацији Самита у Тирани на захтев Србије се не помињу санкције Русији

У Тирани се одржава први Самит Украјина–Jугоисточна Европа. Председник Србије Александар Вучић изјавио је након учешћа на пленарном састанку у оквиру Самита Украјине и Југоисточне Европе, да се у усаглашеној Декларацији на захтев Србије не помињу санкције Русији, нити руски малигни утицај.

У престоници Албаније су поводом Самита окачене заставе Украјине на централним улицама, а на самом платоу Конгресне палате постављен је натпис ''Самит Украјина – Југоисточна Европа''.

Како сазнаје Танјуг, на Самиту се очекује и присуство председнице Молдавије Маје Санду, председника Црне Горе Јакова Милатовића, премијера Хрватске Андреја Пленковића, председника Северне Македоније Стеве Пендаровског, председнице привремених институција у Приштини Вјосе Османи, као и председнице Савета министара Босне и Херцеговине Борјане Кришто.

Званични пријем почеће сутра у 11 сати у Конгресној палати, а домаћин Самита је премијер Албаније Еди Рама. На позив Раме, очекује се присуство председника Украјине Володимира Зеленског, коме ће ово бити прва посета Албанији. Очекује се да ће се разговарати о рату у Украјини и његовим последицама.

Самит се одржава под високим мерама безбедности, а на одржавању реда и безбедности скупа биће ангажовано више од 1.600 припадника полицијских снага. Дан касније, у четвртак, у Конгресној палати се одржава Регионални самит о плану раста и конвергенције, на којем ће се разговарати о евроинтеграцијама региона и спровођењу Плана раста за Западни Балкан.

Шта предвиђа План раста за Западни Балкан

Предвиђено је да се одрже две пленарне сесије, које су посвећене постепеном увођењу јединственог тржишта и спровођењу Плана раста. Самиту ће присуствовати и комесар Европске уније за проширење и суседство Оливер Вархељи.

План раста за Западни Балкан предвиђа финансијску подршку од шест милијарди евра, од којих су две милијарде бесповратна средства, четири милијарде повољни кредити које даје ЕУ, а циљ је да се подстакне економски раст региона и убрза социо-економско усклађивање.

План се односи на период од 2024. до 2027. године и предвиђа да свака влада западнобалканске шесторке добије одређену суму новца на сваких шест месеци, зависно од реформи које је спровела у том периоду.

Лидери Западног Балкана су о Плану раста у јануару у Скопљу разговарали са званичницима ЕУ и САД, када је одржан сусрет "Западни Балкан и ЕУ".

понедељак, 29. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво