Читај ми!

Објављен званични извештај ОДИХР-а, Брнабићева се у среду обраћа грађанима

После прелиминарног извештаја објављен је и званични извештај Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) у којем се анализирају услови избора одржаних 17. децембра. Премијерка Србије Ана Брнабић обратиће се у среду грађанима поводом тог извештаја.

У извештају ОДИХР-а констатује се да би требало узети у обзир забринутост у вези са тачношћу бирачких спискова, радити на поверењу јавности, као и да треба размотрити законе, прописе и праксе, како би се омогућио приступ подацима о регистрацији бирача и олакшала ревизија Јединственог бирачког списка, учешћем релевантних чинилаца, укључујући политичке партије и цивилно друштво.

Наводи се и да је у кампањи, доминирао актуелни председник, а окарактерисана је оштријом поларизацијом, агресивном и запаљивом реториком.

Законодавство, наводе, треба даље ускладити са циљевима Конвенције Уједињених нација о Правима особа са инвалидитетом уклањањем преосталих ограничења права гласа на основу интелектуалног или психосоцијалног инвалидитета.

Извештај ОДИХР-а наводи да независност Регулаторног тела за електронске медије треба да буде гарантована и у складу са новим законским одредбама.

РЕМ треба проактивно да користи законска овлашћења и поступа по службеној дужности у случају кршења медијске регулативе, а на основу њеног систематског праћења, наводи се између осталог у извештају ОДИР-а.

Председница Владе Ана Брнабић обратиће се грађанима у 10 часова поводом извештаја Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) о изборима одржаним у децембру у Србији.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво