Читај ми!

Стано: Лајчак позвао Београд и Приштину на састанак 27. фебруара, понашање Бисљимија недопустиво

Портпарол Европске комисије Петер Стано потврдио је да је специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак позвао Београд и Приштину на састанак 27. фебруара у Бриселу како би се разговарало о уредби Приштине о укидању динара. Назвао је "недопустивим" понашање главног преговарача Приштине Бесника Бисљимија након оптужби које је изнео против Лајчака.

Високи представник Жозеп Борељ се прошле недеље у Минхену састао са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, са којима је разговарао о укидању динара на КиМ, саопштио је Петер Стано.

"Као резултат састанка, специјални изасланик Мирослав Лајчак позвао је две стране да дођу у Брисел 27. фебруара", навео је Стано.

Напоменуо је да у позивном писму Лајчака није одређено ко треба да представља Београд и Приштину на састанку и навео да је препуштено странама да о томе одлуче.

"Другим речима, ЕУ покушава да помогне у проналажењу решења за проблем који је настао некоординисаном одлуком једне стране, а која није унапред саопштена погођеном становништву", истакао је Стано.

"Понашање Бисљимија недопустиво"

Стано је одговорио и на оптужбе Бесника Бисљимија упућене Лајчаку да крши принципе које је сам поставио, по којима ниједна тема у дијалогу не може да се нађе на дневном реду без претходног договора двеју страна.

"Надамо се да ће господин Бисљими ценити напоре уместо да неправедно оптужује званичнике ЕУ. Такво понашање је недопустиво", навео је Стано у писаној изјави.

"Одлука о динару озбиљно утицала на косовске Србе и друге заједнице"

Подсетио је да је одлука тзв. ЦБК озбиљно утицала на косовске Србе и друге заједнице широм Косова и Метохије, посебно на финансијску подршку коју добијају из Србије.

"Oдсуство претходних консултација значи да у овом тренутку нема алтернативе и да та одлука посебно негативно утиче на школе и болнице", упозорио је Стано.

Подсетио је да су ЕУ и њене државе чланице биле врло јасне у реакцији на ту контрапродуктивну одлуку и да се тим питањем треба бавити у оквиру дијалога.

Поновио је и да је дијалог једина платформа за проналажење свеобухватних и одрживих решења за питања између Београда и Приштине.

"То су ЕУ, њене државе чланице и други међународни партнери поновили у безброј наврата. Неконструктивни став косовских власти, неуспех и недостатак ангажовања само додатно удаљавају Косово од његове европске перспективе", истакао је Стано.

понедељак, 15. април 2024.
30° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво