Читај ми!

Поднет захтев приштинском уставном суду за оцену уредбе о забрани употребе динара на КиМ

Адвокат Василије Арсић је у лично име а ради заштите права Срба, поднео захтев приштинском уставном суду за оцену уставности члана 35 уредбе Централне банке о евру као јединој валути у фискалном систему и платном промету на Косову и Метохији.

"Сматрам да је тај члан противзаконит, јер Централна банка у Приштини нема права да доноси такву всрту одлуке. Косовским уставом је дефинисано да се употреба валуте, односно платни промет уређује законом, а не уредбом. На КиМ још не постоји закон који уређује и регулише која је валута у промету а из ранијих уредби Унмика које су још увек на снази, динар је у оптицају као законита валута“, пренео је Василије Арсић РТС-у.

Адвокат Арсић додаје да је члан уредбе Централне банке у Приштини противзаконит и противан Уставу.

"Зато тражим оцену суда да уредбу прогласи ништавном и члан уредбе стави ван снаге и да се настави са употребом динара у платном промету“, наводи Арсић и додаје да очекује да уставни суд његов захтев разматра у најкраћем року, зато што је то горуће питање и јер се ради о инетерсеима велике заједнице на КиМ, која је угрожена уредбом.

У захтеву је истакао да су уредбом угрожена права на имовину, на живот, на достојанство, те да су Србима, којима и он припада, угрожена основна права загарантована уставом.

Централна банка у Приштини је крајем прошле године донела уредбу којом   од првог фебруара уводи евро као једину валуту за коришћење у фискалном и платном промету на КиМ, чиме забрањује вишедеценијску употребу динара.

На такву одлуку негативно су реаговали Срби на КиМ, представници власти у Београду, званичници међународне заједнице, захтевајући укидање уредбе или пролонгирање њеног провођења.

Од првог фебруара централне власти у Приштини су у два наврата спречиле допремање одређене своте динара на КиМ, преко овлашћене компаније за пренос драгоцености и новца.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара