Читај ми!

Динари опет враћени са Јариња; Табаковић: Прећено хапшењем превозницима компаније "Хендерсон“

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић саопштава да је на административном прелазу Јариње забрањен пролазак још једне пошиљке динара, намењених за исплату плата, пензија и социјалних давања за Србе и друге неалбанске становнике на Косова и Метохије. Гувернерка Јоргованка Табаковић истиче да је људима из компаније "Хендерсон" прећено хапшењем ако се не удаље са прелаза. Председник Александар Вучић наглашава да је Приштина лагала међународну заједницу, али да ће Србија наћи решење.

По налогу Аљбина Куртија, на административном прелазу Јариње забрањен је пролазак још једне пошиљке динара, намењених за исплату плата, пензија и социјалних давања за Србе и друге неалбанске становнике КиМ чији опстанак зависи од прилива средстава из буџета Републике Србије, саопштио је Петар Петковић.

"Припадници Куртијеве полиције не само да су забранили улаз динара, него су на административном прелазу према представницима НБС и компаније 'Хендерсон' демонстрирали осионост и грубост, а затим су их отерали уз претњу хапшењем", саопштио је Петковић.

Према његовим речим, Аљбин Курти је тиме јасно поручио да је такозвани прелазни период чиста лаж, као и да је све време у току рад на операционализацији одлуке о забрани динара.

Новац је, напомиње, послат према свим установљеним вишедеценијским процедурама, а које предвиђају да пошиљку динара на Јарињу са свим потврдама преузима британска компанија "Хендерсон" и превози их до трезора у Лепосавићу, али је улаз динара забрањен.

"Очигледно је да су Куртијеве поруке да динар није забрањен на КиМ лаж и бесрамна пропаганда, а да се његов план етничког чишћења српског народа из покрајине реализује без икакве задршке", пише у саопштењу.

Једна пошиљка динара већ била блокирана 7. фебруара на прелазу Јариње и то, као и овога пута, без икаквог званичног објашњења и одбијенице.

"Апелујемо поново на међународну заједницу да додатно појача притисак на Приштину да трајно одустане од једностране одлуке о забрани динара, јер очигледно експлицитне вербалне поруке неодобравања које је Курти добијао последњих дана нису делотворне", навео је Петковић.

Српски народ на Косову и Метохији позвао је на стрпљење и уздржаност.

"Београд ће несумњиво наћи начин да спречи Куртијеве науме, и осигурати опстанак српског и другог неалбанског становништва у нашој јужној покрајини", закључује се у саопштењу.

"Људима из компаније 'Хендерсон' прећено хапшењем"

Гувернерка Јоргованка Табаковић рекла је да је опет враћено возило британске компаније "Хендерсон" која је превозила динаре на Косово и Метохију, као и да је људима из ове фирме прећено хапшењем ако се не удаље са прелаза.

"Данас је у другом покушају НБС да снабдемо српске и остале грађене динаром, новац враћен и људима који су га превозили није дозвољено да се приближе прелазу", рекла је Табаковићева, одговарајући на питања новинара на представљању извештаја о инфлацији.

Табаковићева је нагласила да то није техничко питање већ политичко, као и питање дијалога.

Истакла је да применом приштинске уредбе са краја прошле године, у односу на пензионере у другим земљама, пензионери на КиМ немају право да пензије примају у валути у којој желе.

Табаковићева је оценила да се зато не може говорити о правној основаности неких поступака, већ о врсти насиља.

Гувернерка је указала да је британска фирма "Хендерсон", која има лиценцу за посао који ради, новац годинама превозила и то тако да је НБС пријављивала пренос новца, а није тражила дозволу да новац уђе на КиМ.

"Ако неко данас није добио динаре за пензије и социјална давања и не може да купи хлеб или лек, шта му је алтернатива? Шта нам нуде? Отварање мењачница?", питала је Табаковићева.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије