Читај ми!

У резиденцији Србије у Вашингтону одржан пријем поводом Дана државности

Поводом Дана државности у резиденцији Србије у Вашингтону приређен је пријем , а међу званицама су били и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, амбасадор САД у Београду Кристофер Хил, командант Националне гарде Охаја генерал-мајор Џон Харис и многи други.

Амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић, на тај начин се опростио од представника дипломатског кора и српске заједнице у Америци пре повратка у Србију, где ће, према речима председника Александра Вучића, обављати једну од веома важних функција.

"За моју породицу и мене последње три и по године представљале су невероватно путовање и захвалан сам свакоме од вас за пријатељство, подршку и веру у оно што заједно радимо овде. Јер, свако ново пријатељство представља ново семе које ћемо посадити у будућу сарадњу измедју наших земаља и народа”, рекао је Ђурић у обраћању присутнима.

Додаје да је имао срећу да у Вашингтону службује у време када је сарадња Србије и САД напредовала у многим областима. Ђурић је навео да су, када је реч о економији, САД постале партнер број један у домену ИКТ услуга, нових технологија окренутих будућности.

"Поставили смо основне темеље за рад и помогли да се изгради инфраструктура за већи утицај Србије у престоници САД. Саградили смо и реновирали нову резиденцију, отворили смо нову зграду амбасаде, прибавили смо у својину нове зграде спрских представништава и у другим градовима ове велике земље и имамо велике амбиције за будућност", рекао је Ђурић.

Говорећи о Србима на КиМ, који су изожени репресији Приштине и живе у тешким временима, Ђурић је истакао да они такође цене подршку владе САД у одрживости српске заједнице на КиМ.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар захвалио је Ђурићу што су врата амбасаде била отворена претходних година, као и на гостољубивости коју је Србија показала према Американцима.

“Односи Србије и САД имају невероватан потенцијал и постоји огромно поштовање САД према Србији и Србима. Ја то осетим када одем у Србију. Желим да нагласим да су и врата Америке отворена за Србију”, рекао је Ескобар.

Додао је да постоји велика жеља да се настави траса сарадње која је успостављена између две земље и да она треба да резултира још јачим и дубљим везама, које ће бити још продуктивније.

Бранко Терзић, члан Крунског већа и представник престолонаследника Александра Карађорђевића у САД, међународно признати инжењер енергетике, навео је да је Ђурић, од када је дошао у Вашингтон, покренуо неколико врло важних иницијатива да окупи дијаспору.

"Ђурић је подигао положај Србије у Конгресу, са сенаторима и конгресменима, као и са људима у бизнису и данас много боље стојимо овде него пре неколико година”, рекао је Терзић.

недеља, 14. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво