Светски самит влада у Дубаију – Брнабићева поред Карлсона присуствовала отварању

Премијерка Ана Брнабић присуствовала је отварању Светског самита влада 2024. у Дубаију, који је отворио министар спољних послова Уједињених арапских емирата и председник Самита Мохамед Ел Гергави. Брнабићева се са на маргинама Самита састала и са премијером Египта, као и египатским министрима.

Ана Брнабић је на отварању Самита седела у првом реду, а поред ње је био амерички новинар Такер Карлсон, који је привукао пажњу светске јавности када је прошле недеље објавио интервју са руским председником Владимиром Путином.

Брнабићева је, такође, најавила да ће Карлсон средином године доћи у Србију.

"Зна доста тога о Србији и рекао је да планира долазак средином ове године. Изузетно поштује и цени председника Александра Вучића. Рекла сам му да се радујем да се видимо. Честитам му на храбрости што је урадио феноменалан интервју са председником Руске федерације, зато што је у данашњем свету, рекла бих, цензура свеприсутна", оценила је Брнабићева.

Премијерка Србије ће имати главно излагање на отварању у оквиру панела под називом "Будућност мобилности", док ће на маргинама Самита имати низ билатералних састанака са светским лидерима и представницима међународних организација.

Јачање сарадње са Египтом

Брнабићева се, у међувремену, на маргинама Самита састала и са премијером Египта Мустафом Кемалом Мадбулијем.

Премијерка је том приликом истакла да је од посебне важности Заједничка декларација о стратешком партнерству, која је потписана приликом историјске посете председника Ел Сисија Србији. 

"Тада је, такође, донета одлука о отпочињању преговора о Споразуму о слободној трговини, за који се надамо да ће што скорије бити закључен и потписан током неке од посета на највишем нивоу", навела Брнабићева.

Подсетила је да су Србија и Египат прошле године обележили 115 година од успостављања дипломатских односа, за које је оценила да их карактерише традиционално и искрено пријатељство два народа и државе.

Премијерка је поручила да Србија остаје посвећена даљем јачању економске сарадње са пријатељским Египтом.

Брнабићева се, такође, састала и са министром за толеранцију и коегзистенцију УАЕ шеиком Нахјаном бин Мубарак Ал Нахханом, као и оснивачем Светског економског форума Класуом Швабом.

Састанак и са директорком ММФ-а

Премијерка Србије Ана Брнабић састала се у Дубаију са директорком Међународног монетарног фонда (ММФ) Kристалином Георгијевом која јој је честитала на економским успесима.

"Одличан састанак са директорком ММФ-а Kристалином Георгиевом. Истакла сам да очекујемо раст нашег БДП-а од 3,5 одсто, што ће нам омогућити добру основу за наставак раста наше привреде. Разговарали смо и о вештачкој интелигенцији, с обзиром на то да ће у будућности земље које се баве њеним развојем бити у значајној предности у односу на остале", написала је Брнабићева на Инстаграму.

Додала је да је охрабрујуће чути од Георгиеве похвале на рачун фискалне политике Србије. "Наставићемо да радимо на свеукупном развоју наше економије и јачању животног стандарда свих наших грађана, на стабилан и одржив начин", поручила је Брнабић.

Директорка ММФ-а Георгијева објавила је слику са састанка на друштвеној мрежи Икс (Твитер), истакавши да је "дивно срести стару пријатељицу и жену лидера са Балкана".

"Честитала сам јој на снажном економском учинку Републике Србије у оквиру програма који подржава ММФ: опоравак раста, пад инфлације и јавног дуга, резерве на највишем нивоу и припрема за вештачку интелигенцију", навела је Георгијева.

"Успех Србије у вештачкој интелигенцији"

Премијерка Србије се претходно, пре отварања Самита, састала са министром за вештачку интелигенцију Уједињених арапских емирата Омаром Султаном ел Оламом.

"Драго ми је што посету УАЕ започињем поновним састанком са министром за вештачку интелигенцију Омаром Султаном ел Оламом и разговором о важној теми у којој видимо будући успех Србије – вештачкој интелигенцији", написала је Брнабићева на свом Инстаграм налогу.

Подсетила да је сарадња Србије и УАЕ у тој области већ успостављена када је у мају 2022. године потписан Меморандум о разумевању о сарадњи у области дигитализације, који садржи и област вештачке интелигенције.

"Сутра потписујемо Меморандум о разумевању о сарадњи у области вештачке интелигенције са Large Languange Model (LLM) Falcon. LLM омогућава тренирање великих скупова података и развој алата као што је ChatGPT", навела је Брнабићева.

Нагласила је да ће "сарадња омогућити да Институт за вештачку интелигенцију, као и остали истраживачи код нас користе Falcon решења, али и да ми додамо корпусе података за српски језик". 

Сарадња и иновативна решења

Тема самита је "Обликовање будућих влада" и идеја је да се окупе представници влада, међународних организација, лидери из државног сектора, као и приватног сектора из целог света и укључе у међународну сарадњу и омогуће идентификовање иновативних решења за будуће изазове, а и оснаживање будућих влада.

Самит ће окупити више од 85 међународних и регионалних организација, 120 делегација влада, имаће 15 форума и више од 120 интерактивних радионица и сесија, а на њему ће говорити више од 200 говорника.

Имаће шест главних тема – убрзање и трансформација влада, вештачка интелигенција и следеће границе, поновно замишљање развоја и будуће економије, Будућа друштва и образовање, одрживост и нове глобалне промене и урбанизација и глобални здравствени проблеми.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво