Читај ми!

Вучић: Ово ће бити година огромног напретка односа Србије и Грчке; Мицотакис: Сигуран сам да се Србија убрзано приближава ЕУ

Председник Александар Вучић рекао је, на заједничкој конференцији за медије са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом, да верује да ће ово бити година огромног напретка и раста економских односа Србије и Грчке. Пожелео је добродошлицу свим грчким компанијама које желе да раде у Србији. Грчки премијер поручује да је сигуран да ће се Србија економским реформама убрзано приближити Европској унији.

Дачић испратио Мицотакиса

Министар спољних послова Ивица Дачић испратио је на аеродрому "Никола Тесла" премијера Грчке Киријакоса Мицотакиса који је боравио у дводневној посети Србији.

"Драги пријатељу Мицотакисе, Ваша посета дала је важан импулс за унапредјење наших билатералних односа и продубљивање сарадње у бројним областима, који ће додатно учврстити пријатељство Србије и Грчке! Било нам је задовољство да Вас угостимо! Срећан пут и свако добро", написао је Дачић на свом Инстаграм налогу.

Српско-грчки пословни форум почео је у Палати "Србија" у присуству председника Србије Александра Вучића и председника Владе Грчке Киријакоса Мицотакиса.

Отварајући форум, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је рекао да на скупу присуствује око 360 бизнисмена.

Конференција за медије Александра Вучића и Кирјакоса Мицотакиса

Мицотакис: Српска привреда најразвијенија на Западном Балкану, убрзано иде ка ЕУ

Мицотакис је пожелео срећу Србији на Expo 2027 за који каже да је веома важан догађај. Додао је и да је Грчка спремна да на сваки начим помогне Србији у припремама.

"Српска привреда је показала изузетне бројеве и Србија је далеко најразвијенија у региону. Грчка је најстабилнији подржавалац Србије на европском путу и пуно пута сам разговарао у Европи о проширењу. Сигуран сам да Београд треба да искористи повољне околности тим пре што ми је председник Вучић пренео недвосмислену опредељеност Србије европском путу", рекао је грчки премијер.

Уз економске реформе грчки премијер каже да је сигуран "да ће се Србија убрзано приближавати ЕУ".

Став грчке по питању КиМ остаје непромењен, каже Мицотакис, и понавља да сматра да је дијалог једини пут.

"Ми правимо велики корак на нашем заједничком путу, и нашим сарадницима ћемо дати јасне смернице након ових разговора", рекао је грчки премијер Кирјакос Мицотакис.

Опширније Краће

Мицотакис: Регионално повезивање најзначајније на путу ка ЕУ

Грчки премијер Кирјакос Мицотакис захвалио се председнику Србије на гостопримству и рекао да се сваки пут када се налази у Београду осећа као да је код куће.

"Наш поглед је увек окренут ка будућности, ка сарадњи и благостању. Дошао сам са четири министра и делегацијом пословних људи са жељом да продубимо нашу економску сарадњу, посебно у енергетском сектору и транспорту", рекао је Мицотакис.

Указао је да желимо да боље повежемо Београд и Солун, као и завршетк коридора који ће кретати из Пиреја и завршавати се у Будимпешти..

"У том смислу морамо да искористимо и европске фондове намењене Западном Балкану. Регионално повезивање, које пре свега повезује грађане, један је од најзначајнијих путева ка ЕУ. Проширујемо сарадњу у енергетском сектору, на безбедност и диверсификацију снабдевања", рекао је Мицотакис.

Грчки премијер је рекао да је сарадња по питању енергетске стабилности важна како за Србију и Грчку тако и за цео регион па и Европу. 

"Ми подржавамо вертикални транспорт гаса од југа ка северу и обратно. Са нама је овде извршни директор компаније за природни гас који је заинтересован за сарадњу са вашим компанијама. Ако бисте ви са своје стране могли да нам уступите велика складишна центра које поседујете, то је само један од начина сарадње који можемо остварити", нагласио је Мицотакис.

Посебан акценат у енергетској сарадњи дат је у области обновљивих извора енергије где Грчка има велико искуство. 

"Више од 50 одсто наше енергије је из обновљивих извора, и имамо пуно знања које желимо да пренесемо Србији, као и инвестиције", рекао је грчки премијер.

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
Опширније Краће

Вучић: Желимо добродошлицу грчким компанијама у Србији

Вучић је нагласио и да је са грчким премијером разговарао о агенди Еxpо 2027. године.

“Рекао сам премијеру Мицотакису да је наш циљ, наш сан да крај 2027. године дочекамо са укупном вредношћу бруто домаћег производа од стотину милијарди евра. За то нам је потребна и подршка грчких пријатеља, поносан сам на данашњи Српско-грчки пословни форум“, додао је Вучић.

Пожелео је добродошлицу свим грчким компанијама које желе да раде у Србији.

“Ми желимо добродошлицу свим грчким фирмама које хоће да зараде новац у Србији, а које нама могу да помогну, јер ми немамо капацитета да изведемо све оно за што смо обезбедили новац. Дакле, парадоксално звучи, Србија нема проблема с новцем. Ми имамо проблема с капацитетима како да изградимо, како да направимо све оно за шта смо новац обезбедили“, рекао је Вучић.

Навео је да су у том смислу разговарали о темама од енергетике, нафтовода, гасовода, гасне куповине, до обновљивих извора енергије.

Поред тога, додаје, разговарали су и о транспорту и инфраструктури.

“Када причамо о инфраструктури, ми под окриљем Европске уније сада градимо Београд–Ниш брзу пругу. Ићи ћемо да завршавамо све до границе са Северном Македонијом. Остаје да се то премости кроз територију Северне Македоније“, рекао је Вучић.

Премијер Мицотакис ме обавестио да ће Грчка да заврши ту брзу пругу до Игуменице, до границе са Северном Македонијом, додао је Вучић.

“Зашто нам је то важно? Не само због наших туриста којима ће Солун да буде близу, већ због тога што ми морамо да имамо луку, Србија ће да извози све више, ми морамо да имамо с ким да сарађујемо“, поручио је Вучић.

"Не треба да буде наше, нама је и кад је грчко и све само да користимо капацитете и Солуна и Пиреја. Заинтересовани смо ако нас икада пусте, ми имамо паре да купимо и пет и десет посто лучких капацитета, никакав проблем ако неко хоће српске паре. Али никакав проблем немамо са тим и да закупљујемо простор у тим лукама, зато што ће наша индустрија то да захтева", објаснио је Вучић.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић
Опширније Краће

Вучић: Верујем да ће ово бити година огромног напретка и раста односа Србије и Грчке

Председник Александар Вучић рекао је на конференцији за новинаре, коју је одржао са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом, да верује да ће ово бити година огромног напретка и раста економских односа Србије и Грчке.

“Срећан сам што Србија и Грчка чувају и негују добре пријатељске, да кажем и братске односе. Задовољан сам што смо разговарали о свим аспектима наше билатералне сарадње“, рекао је Вучић.

Навео је да ове године обележавамо 145. годишњицу успостављања дипломатских односа између Србије и Грчке.

“Верујем да ће ово бити година огромног напретка и раста у нашим економским односима, трговинској размени", додао је Вучић.

Поред тога, верује, како каже, да ће ово бити и година у којој ћемо одржати четврти Високи савет за сарадњу Србије и Грчке.

“Србија и Грчка су увек међусобно подржавале територијални интегритет једна друге. Верујем да ће тако бити и у будућности“, навео је Вучић.

Указао је да је са премијером Мицотакисом имао отворен, искрен и пријатељски разговор о свим важним питањима.

“Много тога сам научио од премијера Мицотакиса, информисао ме о многим стварима које мени, због чињенице да нисмо део Европске уније, нису увек на такав начин познате. Добро сам разумео шта је интерес Грчке, али и Европе“, рекао је Вучић.

Нагласио је да је Грчка један од значајних, важних и искрених подржавалаца Србије на њеном европском путу.

“Поставило се питање има ли Србија неке друге алтернативе, неке друге путеве, жели ли Србија да буде део Европске уније, као и жели ли Европа да Србија буде део Европске уније. Што се нас тиче, ја сам рекао недвосмислено премијеру Мицотакису, упркос различитим стварима, да је Србија чврсто опредељена за наставак и убрзање свог европског пута, да смо захвални Грчкој на тој подршци“, рекао је Вучић.

Истакао је да то није само формална реченица коју политичари изговарају као поштапалицу, већ да је то од суштинског значаја за нашу земљу.

“Рекао сам да разумем да у Европи нису увек срећни свим нашим потезима, али исто тако у Европи морају да разумеју да и ми очекујемо јасне сигнале за подршку Србији на њеном путу“, рекао је Вучић.

Опширније Краће

Састанак Вучића и Мицотакиса

Почео је састанак председника Александра Вучића са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом у Палати "Србија".

Након тог састанка, планирани су разговори делегација две земље, а биће одржана и конференција за новинаре.

У оквиру државно-привредне посете биће одржан и Српско-грчки привредни форум на којем ће се поред Вучића и Мицотакиса обратити, како је најављено, и министар финансија Синиша Мали. Више министара у Влади Србије представиће на форуму развојне пројекте Србије.

Вучић дочекао Мицотакиса испред Палате "Србија"

Председник Србије Александар Вучић дочекао је испред Палате "Србија" грчког премијера Кирјакоса Мицотакиса.

После свечаног дочека уследио је тет-а-тет састанак, а потом су планирани разговори делегација две земље.

Планирана је и конференција за новинаре председника Вучића и премијера Мицотакиса.

Премијер Грчке допутовао је синоћ у радну посету Србији, а на Аеродрому "Никола Тесла" дочекао га је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Председник Вучић састао се синоћ са Мицотакисом истакавши да је срећан што може да угости великог пријатеља Србије.

недеља, 03. март 2024.
14° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво