Дрецун: Резолуција 1244 је и те како жива

Досадашњи председник Скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун каже за РТС да је председник Србије на седници СБ УН суочио међународну заједницу са чињеницама о ужасно тешком положају српског народа и о намери режима Аљбина Куртија да доврши етничко чишћење, као и да спроводи злочин против човечности. Не може нико да пренeбрегне чињеницу да се нешто ради противно Резолуцији 1244, а да се о томе не разговара у Савету безбедности, каже Дрецун.

Због најновије кризе на Косову и Метохији, на захтев Србије, одржана је седница Савета безбедности Уједињених нација.

Милован Дрецун је рекао, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је седница Савета безбедности УН одржана у рекордном времену, након пријема захтева који је Београд упутио.

Према његовим речима, седница је послужила да председник Вучић искористи веома мудро прилику која му се указала да суочи међународну заједницу, посебно земље које су признале самопроглашену независност Косова, са чињеницама које указују да понашање Приштине узрокује нову кризу.

Та криза коначно може имати изузетно тешке последице које могу да се заврше довршавањем етничког чишћења српског народа и дестабилизацијом, не само ситуације на КиМ него и региона, напомиње Дрецун.

Говорећи о Резолуцији Европског парламента, каже да је пример дезинформисања јавности, јер је заснована на лажним информацијама, на нетачном тумачењу чињеница, на нечему што представља прави пропагандни памфлет против интереса државе Србије.

"Мали помак да се заустави дезинформисање"

"По мени свет се мења свим овим стварима. Неће се он суштински нешто променити, али је направљен мали помак да се то дезинформисање међународне јавности бар на један тренутак заустави“, каже Дрецун.

"Ово синоћ је била велика борба државе Србије, председника Вучића, да се некако дође до те правде. Правда зависи првенствено од воље моћних земаља, јер оне имају на располагању механизам који и те како креира оно што зовемо правдом, ако међународна правда уопште постоји. Постоји нешто што је интерес, постоји нешто што је воља моћних држава које диктирају мањим државама оно што оне желе. Е сад, колико ћете се као мали изборити за правду, то је до ваше борбе и зато је битно да се ми боримо, да не престајемо са том борбом", каже Дрецун.

Три елемента седнице СБ УН

Дрецун је указао на три елемента када се говори о значају ове седнице.

"Први елемент који указује на то произлази из говора америчке амбасадорке у Уједињеним нацијама, која је рекла да Савет безбедности није место где треба разговарати о проблемима на КиМ. Наш став је да је то најважније место, једино место где се заиста може одлучивати о ономе што представља Резолуција 1244", рекао је Дрецун.

Самим тим што се разговарало о овом проблему, који је изазван одлуком Приштине да покуша да онемогући платни промет динарима на Косову и Метохији, постигнут је велики успех, додаје Дрецун.

континуитету смо последње године суочени са притиском водећих западних држава да се прореде они извештаји Савету безбедности о ситуацији на Косову и Метохији које подноси шеф Унмика, односно генерални секретар, да се потпуно избаце, склоне са дневног реда, да би се читава прича о Косову и Метохији у потпуности избацила из УН и тиме маргинализовала Резолуција 1244", наводи Дрецун.

"Сада се показало да је Резолуција 1244 и те како жива, да је и даље веома снажна, да производи одређене последице, а то значи да не може нико да пренебрегне чињеницу да се нешто ради противно Резолуцији 1244, а да се о томе не разговара у Савету безбедности", подвукао је Дрецун.

Други елемент који указује на значај ове седнице је, како каже, тај што је седница била отворена за јавност.

"И сви су могли да чују аргументе које председник Вучић износи. Нико не може да каже не, то није тачно што је рекао. Он је суочио међународну заједницу са чињеницама о ужасно тешком положају српског народа и о намери режима Аљбина Куртија да доврши етничко чишћење и да спроводи злочин против човечности", рекао је Дрецун.

Трећи елемент је заправо онај који говори о томе да су сви идентификовали Приштину – сви који су говорили у СБ, као узрок ове актуелне ситуације, указује Дрецун.

"Сви су признали да је Приштина направила једнострани потез, да је он штетан, да треба да се коригује у најмању руку и то је велика ствар. Ако имате земље које апсолутно стоје уз такозвано Косово, а признају да је Приштина узрок свега овога, а онда је то велики успех", рекао је Дрецун.

Истицање Резолуције 1244 у први план

Када се говори о суверенитету и територијалном интегритету, Дрецун истиче да му је пало у очи да је председник Вучић у више наврата веома снажно потенцирао значај Резолуције 1244, која говори управо о нашем територијалном интегритету и не предвиђа никакву "државу Косово".

"Истицање Резолуције 1244 у први план је најбољи одговор свима онима који говоре да је завршена прича са Косовом. Председник је направио поређење. Рекао је – залажете се за поштовање територијалног интегритета Украјине, то поштујемо и то потврђујемо и стојимо на том ставу, али уопште не реагујете када се крши наш територијални интегритет и ми захтевамо у складу са међународним правом и резолуцијом СБ да се наш територијални интегритет поштује", закључио је Дрецун.

недеља, 02. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије