Обијена и опљачкана пословница Поште Србије у Угљару, Канцеларија за КиМ тражи реакцију међународне заједнице

У Угљару код Kосова Поља синоћ је обијена, а потом и опљачкана пословница "Поште Србије". Представници Срба сматрају да је разлог за обијање била најава исплате пензије пензионерима на КиМ, али и притисак на српско становништво с циљем да се исели. Из Канцеларије за КиМ поручују да "спирала насиља коју диригује режим у Приштини и спроводи над српским народом у покрајини" мора бити аларм за међународну заједницу да предузме одлучне кораке у заштити и српског народа и српске имовине.

Председник привременог органа општине Косово Поље Александар Трајковић рекао је за РТС да су синоћ око 3.20 разбијена врата поште, разбијена је заштитна ограда, порушен зид, а каса посечена и изнета из просторија поште.

Трајковић је рекао да је у каси у том тренутку било 200.000 доинара и да не сумњају ни на ког починиоца, али претпостављају шта је мотив.

"Имајући у виду да је председник најавио исплату пензија пензионерима на КиМ починиоци су мислили да је у пошти новац за исплату пензије, па су они са идејом да је новац ту дошли и однели касу", рекао је Трајковић.

Указује и да је реч о психолошком притиску са српско становништво с циљем да се простор КиМ етнички очисти од Срба.

"Уредба косовске централне банке да се динар забрањује није само та порука да се динар забрани и не буде више платно средство, већ и психички приритсак на српско становништво на КиМ, да срби овде више не постоје, да нас етнички очисте и иселе са ових простора", рекао је Трајковић.

Из Канцеларије за КиМ саопштавају да је инцидент у Угљару "директна последица Kуртијеве одлуке да укине динар на Kосову и Метохији и Србима онемогући сваки вид нормалног живота".

Извор: Канцеларија за КиМ

"Екстремисти су сa Поште скинули видео-надзор, украли касу са новцем и демолирали просторије ове установе, испревртали столове, ормаре, извалили врата", наводи се у саопштењу.

Како се наводи, Kанцеларија за Kосово и Метохију више од месец дана упозорава комплетну међународну јавност на све последице и опасности која носи Kуртијева одлука да укине српски динар у покрајини.

"Свака Kуртијева антисрпска одлука и потез директни су сигнал екстремистима да крену у лов и напад на све српско, а охрабрени додатно чињеницом да неће бити ни ухапшени ни процесуирани, па поред школа, амбуланти, вртића, српских кућа сада на ред долазе и Поште. Спирала насиља коју диригује режим у Приштини и спроводи над српским народом у покрајини мора бити аларм за међународну заједницу да предузме одлучне кораке у заштити и српског народа и српске имовине", закључује се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво