Дрецун: Курти се неће зауставити, најважније да му се укине било каква војна помоћ

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оцењује да је одлука Приштине о укидању динара један од најтежих удараца за Србе, али и да се Аљбин Курти неће на томе зауставити. Сматра да би он другачије преговарао и знао би докле може да иде да нема подршку. Зато је, истиче Дрецун, најважније да се на њега изврши притисак, да му се укине било каква врста војне помоћи, јер је Курти на то најосетљивији.

Приштина од данас укида динар као средство плаћања на Косову и Метохији. Једино средство плаћања требало би да буде евро.

Ипак, Приштина је најавила прелазни период за увођење евра као једине валуте на Косову и Метохији. Због те одлуке, председник Србије, Александар Вучић, разговарао је синоћ са амбасадорима земаља Квинте и са шефом делегације Европске уније.

Милован Дрецун каже за РТС да је реч о једном у низу веома штетних потеза које повлачи администрација у Приштини, а који су уперени против опстанка нормалног живота српског народа на Косову и Метохији.

Наводи и да такав потез има двоструки циљ.

"С једне стране, Приштина жели да максимално протера државу Србију и њено присуство на Косову и Метохији, да елиминише све институције које могу да се повежу са нашом државом, а с друге стране да у потпуности онемогући један нормалан живот српском народу и да му једноставно учини будућност без перспективе. Ако предузимате такве потезе, ви онда директно ударате на нормалан живот, на безбедност људи, на све оно што човек треба да ради", указује Дрецун.

"Курти се неће зауставити"

Оцењује да је ово један од најтежих удараца, али сматра да се Курти неће зауставити ни на томе.

"Он жели по сваку цену да натера и Београд, да Косово третира као државу. Знате, траже некакво лиценцирање неке од наших банака и то по законима такозваног Косова да би једноставно натерао Београд да се према нашој територији односи као према некаквој држави. С друге стране је очигледно да се и тај западни део међународне заједнице који може да утиче на понашање Приштине оглушује, изгледа, о све наше захтеве, наше молбе, о све наше чињенице и аргументе које износимо, па то може да изазове можда најтежу дестабилизацију и кризу на Косову и Метохији", оцењује Дрецун.

Сматра да је Квинта заиста желела да заустави Куртија у тој намери, да је то већ могла да уради а не да се чека посљедњи тренутак. 

То се, каже, може оценити као једноставно прихватање Куртијеве политике да снажним ударима на живот српског народа на КиМ, врши притисак на Београд да прави политичке уступке и да се у разговорима у Бриселу, у дијалогу, заправо руководи оним што Приштина тражи.

"Приштина по сваку цену хоће да постигне де факто признање и да се Београд сложи са чланством тзв. Косова у међународним организацијама. Сада када не можете да извршите директан притисак на Београд, он се врши, ту је и чланство у ЕУ, онда ви вршите притисак на српски народ, максимално му онемогућавате нормалан живот. Срби крећу са исељавањем, није то сада масовно исељавање, али се смањује број Срба који остају на КиМ", упозорава  председник скупштинског одбора.

Сматра да Курти не поштује договоре зато што му се то дозвољава. Они који му "чувају леђа" то дозвољавају.

"Да нема те подршке, другачије би он преговарао, знао би докле може да иде. Али он је охрабрен. Најважнија ствар је да се Куртију укине било каква даља помоћ на том војном плану и подршка у трансформацији КБС у тзв. Војску Косова. На то је најосетљивији. Ако хоћете да га заиста натерате да се понаша онако како бар чујемо у јавности од неких западних политичара, онда морате да прекинете ту подршку", наглашава Дрецун.

Такође, указује и да Курти неће да формира Заједницу српских општина и да је то јасно и гласно рекао. Али га, каже Дрецун занима да нанесе што је могуће већу штету српском народу, јер сматра да је то највећи притисак на Београд.

НАТО разматра повећање броја војника

"Ја се бојим да би због реализације тог циља, Курти могао наставити са предузимањем и других активности. Видите, стално измишљају неке мере које су штетне за опстанак српског народа", каже Дрецун.

Наводи да је у Бриселу у седишту НАТО-а имао разговоре и да та алијанса сада разматра повећање броја војника. 

То, закључује Дрецун, онда изазива једну тешку дилему, да ли уопште неко на Западу жели да заустави Куртија у погубном деловању на опстанак српског народа на Косову и Метохији.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара