Стејт департмент: Аљбин Курти треба озбиљно да схвати став САД

У најбољем је интересу свих страна да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти озбиљно схвати став САД о одлуци Приштине да суспендује српски динара на КиМ, рекао је први заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател.

"Желимо да видимо напредак у примени претходних споразума у дијалогу, а такође, верујемо да ово је у најбољем интересу за све погођене стране”, рекао је он на конференцији за новинаре, преноси Павловић тудеј.

Он је на питање шта Стејт департменту даје уверење да ће Курти озбиљно схватити позив САД да Приштина преиспита одлуку Централне банке да српски динар буде суспендован у платном промету изразио уверење да ће "конструктивно ангажовање и искрени напори у доброј вери Косова и Србије донети трајну корист за грађане, укључујући економски раст и да ће обезбедити дугорочну регионалну стабилност".

Изражавајући забринутост САД због одлуке о суспензији динара, портпарол је изјавио да Србија има право да пружи финансијску помоћ припадницима српске заједнице на КиМ.

''Забринути смо да ће уредба усвојена 27. децембра негативно утицати на етничку српску заједницу на Косову", додаје се у саопштењу.

Стејт департмент је раније ове недеље позвао Приштину да преиспита ту одлуку, да се консултује са погођеним заједницама, одговори на забринутост коју је изразила међународна заједница и "обезбеди довољно времена за спровођење својих одлука, како би се ублажио утицај који ће те одлуке имати на грађане''.

Стејт департмент је такође подсетио премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија на обавезе које је Приштина преузела, односно на формирање Заједнице српских општина.

''ЗСО је примарни механизам преко којег би Србија могла транспарентно да пружи финансијску подршку институцијама и појединцима у оквиру косовског правног оквира'', наводи се у саопштењу Стејт департмента и наглашава да је појединцима на КиМ који ''легитимно примају финансијску помоћ од Србије потребан приступ функционалном, легалном механизму преко којег могу да добију ту подршку''.

петак, 12. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво