Брнабићева: Нико не може да Рио Тинту одузме земљу коју је поштено купио

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је Рио Тинто власник земље коју су му мештани у Горњим Недељицама и околним местима добровољно продали, истакавши да Влада не може да му одузме јер би то значило национализацију, као и да се после тога ниједан инвеститор не био осећао сигурним у Србији.

Ана Брнабић је за ТВ Пинк изјавила да "ниједан милиметар земље коју поседује Рио Тинто није резултат експропријације".

"Рио Тинто је понудио новац и ти људи су је добровољно продали. Не можете ту земљу да одузмете. Како да вам кажем, када неко пита је ли Рио Тинто негде отишао, па не. Људи поседују значајну количину земље, ако ништа друго", рекла је Брнабићева.

Додала је да мора да подсети све оне који данас причају против Рио Тинта, да је Рио Тинто дошао у Србију нешто пре 2004. године, као и су им исте године они који данас, како је рекла, пљују Рио Тинто, издали прве дозволе за истраживање. 

"И не само то. 2006. године су Ђилас и екипа изменили Закон о рударству на начин да експлицитно кажу да онај ко има истражна права, а они су Рио Тинто дали истражна права, има и експлоатациона права. То је био Рио Тинто закон. Србију 2006. године није водио Александар Вучић, ни Ана Брнабић, ни било ко други од нас. Водили су је они који су данас, ваљда, против тог пројекта. Они су људи изменили Закон о рударству", поручила је Брнабићева.

"Влада нема уговор са Рио Тинтом"

Објаснила је да Влада Србије нема уговор са Рио Тинтом али да, пошто имају дозволу за истраживање, морају да добију дозволу за експлоатацију.

"Зато што је уложила новац. И не може да добије нико други. Осим ако се сами не одрекну тога и не желе да експлоатишу. Улажу новац, виде да ту нема ништа или то што су нашли није довољно профитабилно за експлоатацију, они одустају. Али држава не може то да да неком другом. Бивша власт је државу само угурала у том смеру", додала је Брнабићева.   

Истакла је да на основу тога, данас Рио Тинто може да тужи Србију и да се Рио Тинту не може тек тако одузети земља, зато што то значи да сте онда кренули у национализацију. 

"Ако кренете у национализацију, онда у овој земљи, нема никакве правне сигурности, и за инвеститоре и за приватна лица. И јадна је та земља у којој би влада било шта на тај начин национализовала. Свакако се надам да ни будућа влада тако нешто неће покушавати да уради", поручила је Брнабићева.

"Развојна шанса"

Премијерка је нагласила и да је Рио Тинто огромна развојна шанса, у смислу зелене агенде, прецизирајући да би експлоатација литијума значила много бржу зелену енергију и да би прдстављала "шансу за  зелену транзицију Србије".

Додала је да је председник Александар Вучић потпуно јасно и отворено рекао шта  мисли о том пројекту, као и да је то нешто о чему мора да се воде дебате у будућности.

петак, 12. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво