Лајчак: Кључно је да се искористи политички замах у проширењу ЕУ

Обнова поверења била је фокус самита у Давосу, сматра специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак. Потребно је искористити замах у вези са проширењем ЕУ, написао је Лајчак на "Фејсбуку".

Овогодишњи светски економски форум у Давосу фокусирао се на тему обнове поверења, оцењује специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Током традиционалног Дипломатског дијалога на Западном Балкану, размотрена су очекивања и приоритети у региону и ЕУ у вези са проширењем.

"Као комодератор, поделио сам своје запажање да, иако постоји приметан ентузијазам од стране источних партнера, он наилази на скептицизам са Западног Балкана. Тренутни замах за проширење је стваран, али као што смо добро свесни, у политици замах никада не траје вечно. Стога је сада кључно питање да ли ћемо успети да овај замах трансформишемо у нови квалитет проширења или ћемо га потпуно изгубити", написао је Лајчак на Фејсбуку.

Лајчак објашњава да се форум у Давосу, као и увек, показао као непроцењива платформа за повезивање са пријатељима, колегама, партнерима и лидерима из региона и шире.

"Наши разговори су обухватили спектар важних дешавања која се очекују ове године, како на Западном Балкану, тако и на светској сцени. Али после задивљујуће недеље уроњене у различите гледишта унутар глобалног 'мехура' умова, сада је време да се у потпуности поново фокусирамо на следеће кораке у дијалогу", истакао је Лајчак.

Лајчак оцењује да годишњи састанак Светског економског форума означава почетак дипломатске године, окупљајући лидере из влада, бизниса и цивилног друштва широм света, како би се укључили у дискусије "о најхитнијим изазовима са којима се наша друштва суочавају".

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво