Лидери са Западног Балкана и ЕУ у Скопљу, очекује се да ће забрана динара на КиМ бити међу главним темама

У Скопљу ће у понедељак бити одржани Самит иницијативе "Отворени Балкан" и сусрет "Западни Балкан и ЕУ". Иако није на агенди, очекује се да ће најава забране српске валуте на Косову и Метохији бити једна од главних тема. Говориће се и о плану ЕУ за раст Западног Балкана вредном шест милијарди евра. Скупу ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић.

Председник Александар Вучић ће од сутра учествовати на Самиту иницијативе "Отворени Балкан" и на сусрету "Западни Балкан и ЕУ" у Скопљу. Очекује се да би могао да разговара о најави укидања српске валуте на Косову и Метохији са представницима Вашингтона и Брисела и регионалним лидерима.

Званични повод сутрашњег догађаја јесте план ЕУ за раст Западног Балкана вредан шест милијарди евра, што је новац који би требало да се потроши до 2027. године.

План, који је током турнеје на Западном Балкану представила председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, подразумева помоћ државама региона да постану део европских политика и програма и пре званичног чланства.

Домаћин скупа је премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски, а осим председника Србије, присуствоваће и премијер Албаније Еди Рама, премијер Црне Горе Милојко Спајић, министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић, као и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

У Скопљу ће се говорити о резултатима које су постигле државе Западног Балкана и предусловима које су испуниле како би могле да троше европски новац.

Скупу ће присуствовати и помоћник америчког државног секретара Џејмс О'Брајан, који је већ стигао у Скопље, али и представници међународних финансијских институција.

Биће присутни и представници регионалних иницијатива, попут Цефте, јер је најављено формирање заједничког тржишта Западног Балкана, што је један од предуслова за чланство у Европској унији.

Вучић на вечери са лидерима региона

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је вечери коју је приредио премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски, уочи сутрашњег састанка лидера.

"Пред сутрашњи састанак лидера Западног Балкана и ЕУ на вечери у винарији Камник. Хвала нашем домаћину Димитару Ковачевском на гостопримству!", написао је Вучић на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav.

Ковачевски је пожелео добродошлицу председнику Србије и лидерима региона који ће сутра учествовати на састанку посвећеном Плану раста региона, који је усвојила Европска Комисија.

"Вечерас смо у пријатељској атмосфери са лидерима Западног Балкана потврдили наше ставове о интеграцији региона у ЕУ", написао је Ковачевски на Фејсбуку.

Ковачевски је навео да је свима, и на Западном Балкану и у Европи, потребно јединство и стабилност. 

"Место свих држава региона је у ЕУ и ми имамо неопходан лидерски потенцијал да доносимо смеле одлуке за бољу будућност", навео је Ковачевски.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара