Ивица Дачић на Самиту Несврстаних у Уганди: Многе чланице Покрета не признају такозвано Косово

"Продубљивање сарадње за заједничко глобално богатство", слоган је под којим се у Кампали, у Уганди, одржава 19. самит Покрета несврстаних. Србија учествује као земља посматрач, а министар спољних послова Ивица Дачић каже да је важно присуство самиту Покрета несврстаних, јер многе чланице Покрета не признају такозвано Косово.

Више од хиљаду делегата земаља чланица и посматрача разматрају актуелне светске проблеме, ратове и хуманитарне кризе, на 19. самиту Покрета несврстаних, чији је домаћин Уганда.

"Суочавамо се са изазовима широм света, од ратова, недостатка хране, миграција, незапослености, тероризма до климатских промена. Зато је важно за нас да пронађемо нова и одржива решења да у интересу нашег чланства радимо за добробит човечанства", каже Јеје Одонго Абубакар, министар спољних послова Уганде.

Министар спољних послова Азербејџана Џејхун Бајрамов наводи да су снага и јединство, као и јачање утицаја Покрета, потребни због тренутка у коме се свет налази.

"Као друга по величини институција, после Уједињених нација, морамо да играмо значајнију и ефикаснију улогу активније учествујући у преобликовању новог светског поретка", каже Бајрамов.

Покрет несврстаних окупља 120 држава а готово све оне су чланице Уједињених нација, где је укупно 193 државе чланице.

"Сигурно то у економском смислу нису водеће земље, као што су неке западне земље али у смислу обезбеђивања политичке већине у Генералној скупштини ово је и даље кључна међународна организација и за инетересе Србије је битно да будемо присутни јер и даље велики број земаља чланица Покрета несврстаних не признаје такозвано Косово", објашњава министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Председавање Покрету несврстаних, азербејџански председник предаће колеги из Уганде.

Очекује се да Уганда настави рад на остваривању главних циљева – мир и безбедност у складу са Повељом Уједињених нација.

Најављено је потписивање декларације о Палестини.

елики број земаља је управо помињао то – Газа. Не само у смислу страдања палестинског народа, него Газа као синоним за неефикасност УН-а односно Савета безбедности, који није у стању да донесе иједну одлуку како због вета Сједињених Америчких Држава где сви замерају управо на томе што је тај мултилатерализам у једној општој кризи", каже Дачић.

Иначе, на молбу председника Уганде, који је прошле године боравио у посети Београду, Србија је израдила и донирала заставе свих земаља чланица и учесница овогодишњег 19. самита Покрета несврстаних.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије