Билчик: Важно да нова влада Србије што пре почне са радом

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је да је важно да нови парламент и влада у Србији почну са радом што је пре могуће. Истакао је да је у расправи у Европском парламенту најважније држати се чињеница колико год је то могуће.

"За мене је најважније да се држимо чињеница колико год је то могуће. Издали смо врло јасно заједничко саопштење свих посланика који су дошли да посматрају изборе у Србији. Имали смо заједничке прелиминарне закључке ОЕБС-ове мисије ОДИХР-а и мислим да би било најбоље да имамо дискусију о чињеницама о томе шта се дешава на терену на основу коначног извештаја ОЕБС-овог ОДИХР-а, који очекујемо да буде објављен у наредним недељама", рекао је Владимир Билчик уочи расправе у ЕП о Србији након избора за Танјуг

Изразио је наду да ће тај извештај бити објављен што пре и истакао да ће он представљати велику помоћ како би се одржала дискусија о чињеницама, а не политичка дебата.

Истичући да је важно да нови парламент и нова влада у Србији почну са радом што је пре могуће, рекао је, како је ово погодан тренутак за проширење, за напредак.

"Србија може да напредује само ако има функционалне институције, засноване на новој вец́ини на парламентарним изборима. То је изузетно важно. Рад почиње, сви се ангажују", оценио је Билчик. 

"Србија заслужује европску будућност"

Навео је да је Европски парламент спреман да се ангажује и помогне у подстицању дијалога у Србији, као и подстицању "снаге јавне дебате и демократских институција".

"То је нешто што се надам да ћемо чути током дискусије", рекао је Билчик. Додао је да ће то бити неке од његовох порука жели да пренесе.  

"Потребна нам је европска Србија и Србија заслужује европску будућност, али сви одговори на то су у рукама свих политичких снага широм Србије. Надам се да се сви понашају одговорно и са погледом на будућност, а не на прошлост. Прошлост је била тешка, понекад трагична. Време је да идемо напред", поручио је известилац Европског парламента за Србију.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије