Почело суђење Драгиши Миленковићу у Приштини

Драгиша Миленковић из Кишнице код Грачанице изјаснио се да се не осећа кривим за наводе оптужнице да је као затворски чувар током сукоба на Косову и Метохији малтретирао албанске затворенике у Приштини и Липљану и тиме, како у тужилаштву тврде, наводно починио ратни злочин.

Читањем оптужнице тужилаштва, у Основном суду у Приштини почело је суђење Драгиши Миленковићу.

На суђењу је тужилац Ате Дема, читајући делове оптужнице, навео да је током рата на Косову и Метохији 1998. и 1999. године Миленковић у својству службеног лица и у саизвршилаштву са Љубомиром Чимбуровићем, тадашњим директором затвора и службеницима Предрагом Драгићем и Миливојем Илићем, “систематски малтретирао затворенике албанске националности”.

Тужилац је даље изнео да је Миленковић "користио гумене палице, металне шипке, водоводне цеви, шутирао затворенике ногама, који су након пребијања имали јаке болове, те да је затворенике оставио без хране недељу дана".

"Као резултат тога затвореници су претрпели анксиозност и страх", навео је тужилац и додао да су током претреса у Миленковићевој кући пронађени пиштољ и муниција.

Миленковић је у судници, приликом одбацивања навода кривице, рекао да за оружје поседује дозволу органа Републике Србије. Тај документ у Приштини не признају и поседовање пиштоља сматрају нелегалним.

Судија Кујтим Краснићи рекао је да се објава пресуде по оптужби за контролу или неовлашћено држање оружја обуставља до окончања судске ревизије.

Након читања оптужнице, Миленковићев бранилац адвокат Дејан Васић указао је на некомплетне списе које је добио из тужилаштва, истичући да у оптужници тужилаштва није видео име и презиме особе која је пријавила Драгишу Миленковића.

Судија је обавестио одбрану оптуженог да има рок од 30 дана да изнесе примедбе на оптужницу и доказе.

Захтев за одбрану из кућног притвора и одбацивање оптужнице

Најављујући приговор на доказе и захтев за одбацивање оптужнице, адвокатица Јована Филиповић навела је да је оптужница изведена само на основу изјава сведока а не и на основу доказа.

"Видели смо до сада разноразне оптужнице специјалног тужилаштва, међутим овако нешто нисмо још, пре свега јер је оптужница заснована само на изјавама сведока. Не постоји ниједан доказ, нити о повредама које су повређени претрпели, нити било какав други доказ, искључиво изјаве сведока, тако да ћемо у том правцу приговорити и обратићемо се суду и тражити да се оваква оптужница одбаци и пре свега да се Драгиша ослободи", изјавила је Филиповић након рочишта.

Адвокат Васић је затражио да се Миленковићу омогући да се у наставку суђења брани из кућног притвора, гарантујући да ће поштовати ту меру и да неће напустити Грачаницу.

Васић је изјавио да је Миленковић у тешким условима у притвору у Подујеву.

"Он је готово потпуно слеп, 22 сата затворен а мислим да су се створили услови да се њему, који живи на два километра одавде (од суда) у Грачаници, дозволи да из кућног притвора прати поступак. Он је спреман да се у сваком тренутку суочи са оштећенима како би се то што се догодило '98. и '99. године једном за свагда расправило", рекао је Васић.

Тужилац се током рочишта успротивио захтеву за измену мере притвора, рекавши да је дужан да одбије захтев одбране, наводећи да Миленковић “поседује двојно држављанство“ - власти у Приштини и власти у Београду.

Ново рочиште суд ће накнадно заказати, након што прођу процедурални рокови од 30 дана.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара