Читај ми!

Одаловић: Трећина несталих у сукобу у бившој СФРЈ су Срби

Председник владине Комисије за нестала лица Вељко Одаловић изјавио је да је три четвртине особа несталих у ратовима у бившој Југославији пронађено, али да се још увек трага за њих 9.767, од којих су трећина Срби.

На конференција за новинаре поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, коју је организовала Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих са простора бивше Југославије, Одаловић је рекао да породице несталих знају да је још око четири хиљаде неидентификованих тела у мртвачницама широм бивше СФРЈ.

"И нико не зна чија су. А ми тражимо 9.767 несталих лица. Ако би сви они били из сукоба, било би решено скоро половина случајева. Али институције не функционишу", рекао је Одаловић.

Подсетио је да су нестали на територији Хрватске, Босне и Херцеговине и на простору Косова и Метохије и да су тамо гробнице, мртвачнице и архиве, а да они често покушавају да пребаце одговорност на Србију.

"Тамо су надлежна тела која се баве истрагама, тамо су надлежна тела која процесуирају, тамо су институти и све оно што би требало да да неки одговор", поручио је Одаловић.

Истакао је да су окружење и атмосфера у њему заиста такви да српске жртве нису тема и злочини над Србима се нису десили, те да нема воље за решавање тог питања и да је то најстрашније у свему. 

Како је истакао, трећину несталих на подручју бивше СФРЈ су Срби.

Он је запитао колико се тела налази у мртвачницама у БиХ и да ли уопште знамо где су све сахрањени Срби у Сарајеву и Тузли.

"Око 350 тела је у мртвачници у Приштини, где је најмање 80, а ближи смо према информацијама којима располажемо, 100 српских жртава", навео је Одаловић.

Однос према српским жртвама 

Нагласио је да није за то да селективно причама о жртвама, јер су то људска права свих – и Срба, и Албанаца, и Муслимана, и Хрвата.

"Али не можемо да се помиримо с тиме да је однос према српским жртвама такав. Ћути се. Само се користе догађаји да се Срби означе да су злочинци, да су они криви, да су они урадили ово, да су они урадили оно", рекао је Одаловић.

Што се Србије тиче, истакао је да наша земља у вези са тим нема ниједан проблем.

"Да било ко, са било ког простора, упути захтев на институције које се баве тражењем несталих лица, да извршимо све претраге на неком делу територије Србије, ми ћемо то урадити", рекао је Одаловић.

То смо, нагласио је, потврдили оним што смо до сада урадили и одговорили смо на сваки захтев.

"Пронашли смо 914 тела косовских Албанаца у измештеним гробницама у Батајници, Петровом Селу, Перућцу, Рудници. 480 тела је допловило у периоду 1991–1995. речним токовима на територију Републике Србије. И тамо где су тада пронађена тела, тамо су сахрањена и сва су ексхумирана у присуству колега из Хрватске и БиХ који су били највише заинтересовани. Преко 300 њих смо до сада идентификовали", навео је Одаловић.

Додао је да му је жао што не може да прича о великим резултатима, о десетинама или стотинама решених случајева.

"Јер тога нема. У Хрватској ни позната гробна места нису ексхумирана, а да не причамо о новим захтевима који су са добро припремљеним информацијама и подацима који су дати, а да нису узети у разматрање. Иста је прича на простору КиМ, а претпостављам и у БиХ", констатовао је Одаловић.

Он је апеловао на све на простору бивше СФРЈ да се не баве политиком већ да је проблем несталих лица цивилизацијско и хуманитарно питање.

"Када би се вратило то на то, онда бисмо ми имали много више шта да вам кажемо и о истини, и о правди, и о свему ономе што вас тишти, али и сада вас највише тишти да не постоји информација шта је са вашим најмилијим", поручио је Одаловић представницима удружења несталих и киднапованих.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво