Читај ми!

Орбан: Ако Бриселски и Охридски споразуми уђу у преговарачки оквир, Београд може да рачуна на Мађарску

Председник мађарске владе Виктор Орбан изјавио је да уколико Европски савет укључи Бриселски и Охридски споразум у преговарачки оквир, иако се Србија томе противи, Београд увек може да рачуна на Будимпешту.

Виктор Орбан је у интервјуу Танјугу говорио о могућности да Европски савет Бриселски и Охридски споразум укључи у преговарачки оквир и то на Самиту ЕУ - Западни Балкан, који ће се одржати следеће недеље у Бриселу.

“То је веома компликовано питање и Србија увек може да рачуна на Мађарску", рекао је премијер Мађарске.

Орбан је рекао и да је тренутна ситуација на КиМ веома сложено питање и да не би да суди о ситуацији, осим једне кратке реченице.

"Оно што сам у последњих неколико година приметио јесте да ви Срби стално доживљавате провокације. То је провокација. И можете добро да реагујете, или нисте свесни провокације, али каква год да је ваша реакција, не заборавите да је полазна тачка провокација. Имамо мањине у многим земљама, а знамо како већина може да провоцира мањину. Дакле, разумемо образац, како се то дешава, на тој територији. То је разлог зашто подржавамо српску мањину која тамо живи. Спреман сам да учиним све што могу. Чак смо и ми претрпели неке физичке губитке у најновијим сукобима локалних група. Али без обзира на то, и даље пружамо велику подршку. То је прва ствар", истакао је Орбан.

Друго, додао је, сматра да је добро што српска дипломатија инсистира на међународном праву, јер је међународно право на страни Србије.

"Овим питањем се не може управљати без прихватања међународног права. Не можете занемарити међународно право. Зато треба да инсистирате на томе. Осим тога, не заборавите да у Европској унији постоји пет земаља које нису прихватиле статус државе Косово. Дакле, то је отворено питање. Морамо да преговарамо о томе", наводи Орбан.

Што се тиче шансе за договор, Орбан каже да није довољно "добар пророк" да одговори на то питање, али да треба урадити све што је могуће да би се пронашло коначно решење.

понедељак, 04. март 2024.
17° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво