Читај ми!

Вучић се састао са суоснивачем Епла Стивом Вознијаком – он и супруга добијају српске пасоше

Председник Србије Александар Вучић састао се у Београду са инжењером рачунарства и суоснивачем компаније Епл Стивом Вознијаком. Вучић је најавио на заједничкој конференцији за новинаре да ће Вознијак и његова супруга добити српски пасош. Вознијак је изјавио да жели да промовише Србију и њене интересе до краја свог живота.

Председник Вучић изјавио је да ће на његов предлог, Влада Србије доделити српске пасоше једном од суоснивача компаније Епл Стиву Вознијаку и његовој супрузи. "Они ће данас или сутра постати грађани Србије и то је за нас највећа могућа част", рекао је Вучић новинарима у Председништву Србије после разговора са Вознијаком.

Вучић је истакао да ће он бити поносни председник који ће им уручити српске пасоше.

"И сад можемо да се хвалимо да је компјутерски геније Србин, који ће највећи део живота да живи у Америци, али долазиће неретко и у своју Србију. И ми смо поносни на то и веома срећни због тога. Ја им честитам и много, много се захваљујем", рекао је Вучић.

Он је рекао и да мора да разочара оне који су тражили неке друге разлоге за долазак Вознијака у Србију.

"Мислили су да је човек дошао због новца овде", рекао је Вучић и додао да је дошао без динара и да је сам платио своју карту.

"Иначе има толико новца да би... Али он тај новац улаже, као што сам рекао, филантроп је велики и тај новац улаже у добротворне сврхе", рекао је Вучић. Додао је да је Јанко Тибсаревић много учинио за Србију, замоливши Стива Вознијака да дође у нашу земљу.

Разговори о унапређењу образовања у Србији

Председник  Вучић изјавио је да је са Вознијаком разговарао и о томе како да се унапреди образовање у Србији.

Председник Србије је додао да је поносан и пресрећан што је Вознијак у нашој земљи и што је имао прилику да га угости. Вознијак је био укључен у бројне филантропске подухвате и обучавао децу, посебно старости између 11 и 13 година, додао је Вучић. 

"Покренули смо много тога што бисмо у народном периоду могли да урадимо у Србији и направимо да будемо много привлачнији за клинце, за младу генерацију, за оне који би у нашој земљи могли да пронађу и најбоље могуће универзитете, најбоље могуће школе због којих неретко одлазе у иностранство. Тиме бисмо у потпуности смањили одлазак људи из ове земље, а привлачили огроман број људи из целог региона и не само из региона већ и шире, јер мислимо да је Србија по неким другим критеријумима људима веома привлачна", рекао је Вучић.

Каже да је за нас од кључног значаја био разговор са Вознијаком о образовању, високом али и о средњем образовању и како да се промени свест свих људи да је образовање најважнија карика. "Наравно и кроз побољшање материјалног положаја радника у просвети, али и кроз њихов још значајнији и већи ангажман и тежак рад да дођемо до много бољих резултата", навео је Вучић.

Вознијак: Желим да будем део промовисања Србије

Вознијак је изјавио да жели да промовише Србију и њене интересе до краја свог живота."Толико сам срећан и захвалан. Путујем светом, упознајем доста људи и Јанко Типсаревић је видео да смо моја супруга и ја заинтересовани за овај део света, директно и за Србију и он је помогао да се организује да будемо позвани овде, чак и да постанем држављанин Србије, односно да добијем пасош", рекао је Вознијак.

Додао је да он сад пријатељима говори да је он Србин који живи у Америци и да жели да учи историју.

"За компаније попут Епл, корпоративни имиџ, шта је то што компанија представља, колико је вредан њен бренд, тако ја мислим о Србији сада", рекао је Вознијак.

Навео је да ће велики део изложбе ЕXПО 2027 бити усмеравање пажње света на Србију и додао да ће радити на томе да доста више пажње и утицаја буде усмерено на саму Србију.

"Мени је драго што сам овде, а моја супруга и ја смо узели одмор, ми смо кренули из Америке како бисмо путовали по градовима који се налазе на Дунаву, у источној Европи. Ми смо се заљубили у те градове и, из неког разлога, никад пре овога нисмо стигли до Београда, свиђају нам се и сви други градови", рекао је Вознијак.

Истакао је да је ово заиста најсмисленије од свих путовања које је имао и од свих почасти које је имао са свим председницима и премијерима.

"Видео сам како се град планира, како се земља планира од министра финансија и заиста сам чуо невероватне приче које можете да испричате о овој земљи. Тако да је заиста време да идете ка врху, а ја желим да будем део тога да промовишем Србију и интересе Србије до краја свог живота", истакао је он.

петак, 23. фебруар 2024.
13° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво