Читај ми!

Лајчак о сусретима посвећеним нормализацији односа Београда и Приштине

Изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак објавио је хронологију састанака које је одржао протеклих дана, од којих је један био са специјалним изаслаником Немачке за Западни Балкан Мануелом Зарацином са којим је разговарао о статусу дијалога.

Лајчак је на Фејсбуку написао да је недељу завршио у Словачкој, где је на форуму GLOBSEC Šato Bela говорио о тренутној динамици односа ЕУ и Западног Балкана и новом замаху за проширење.

"Раније ове недеље, отпутовао сам у Румунију, у Букурешт, где сам учествовао на догађају Европског савета за спољне односе који је био фокусиран на будућност проширења ЕУ", навео је Лајчак.

Како је казао, у разговорима је било речи и о нормализацији односа Београда и Приштине, што је кључно за европски пут обе стране.

"На маргинама догађаја, имао сам корисну размену о стању у дијалогу, као и о регионалној динамици са министарком иностраних послова Румуније Лумиником Одобеску.

"Веома сам захвалан на подршци Румуније мом раду и њиховом активном ангажману на Западном Балкану", истакао је Лајчак.

 Лајчак се, како је написао, састао и са финском министарком спољних послова Елином Валтонен, са којом је разговарао о дијалогу и обновљеном настојању да се перспектива Западног Балкана претвори у стварност.

Лајчак је написао да је поздравио специјалног немачког изасланика за Западни Балкан Мануела Зарацина у Бриселу, са којим је упоредио белешке о најновијим дешавањима у региону и кога је обавестио о најновијим информацијама о стању дијалога.

Навео је да се заједно са шефом Еулекса, генералом Ђованијем Пјетром Барбаном обратио се Комитету за спољне послове Европског парламента о најновијим дешавањима на северу КиМ и напретку постигнутом у дијалогу уз подршку ЕУ.

"Средином недеље сам кренуо на кратко путовање у Берлин, где сам се састао са Јенсом Плетнером, саветником за спољне послове немачког канцелара (Олафа) Шолца, као и са представницима Министарства спољних послова Немачке", написао је Лајчак у својој објави на Фејсбуку.

среда, 21. фебруар 2024.
10° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво