Читај ми!

Вучић: Италија објективно приступа решавању проблема у нашем региону; Мелони: Србија може да рачуна на нашу подршку

Председник Србије Александар Вучић угостиo je председницу Владе Италије. Ђорђа Мелони je у првој посети Србији откако је изабрана за премијерку Италије. Свечани дочек био је испред Палате "Србија", након чега је уследио састанак у четири ока. Вучић је на конференцији за медије рекао да Италија објективно и суштински приступа решавању проблема у региону, док је Мелонијева истакла да Београд има подршку Рима на европском путу, као и да подржава дијалог Београда и Приштине.

Вучић: Италија објективно приступа решавању проблема у нашем региону; Мелони: Србија може да рачуна на нашу подршку Вучић: Италија објективно приступа решавању проблема у нашем региону; Мелони: Србија може да рачуна на нашу подршку

Конференција за медије председника Вучића и италијанске премијерке Ђорђе Мелони

Мелони: Битно је да Западни Балкан уђе у европску породицу

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони рекла је да је за Рим битно да Западни Балкан уђе у европску породицу.

“Председник Вучић зна да може да рачуна на нашу подршку, како бисмо убрзали тај процес приближавања ЕУ“, рекла је Мелонијева.

Истакла је и да Србија има и стратешки значај за Италију и навела да се у времену када постоје велике кризе, отвара простор за енергетску транзицију и вештачку интелигенцију и друга поља на којима две земље могу да сарађују.

"Зато смо овде и наставићемо да будемо међу првима који подржавају процес проширења, не толико проширење колико поновно уједињење Европе, јер Европа није клуб где се одлучује ко ту треба да буде, оно што европске институције треба да ураде је озбиљан и брз процес како би било гарантовано да дође до уједињења целе Европе", поручила је Мелонијева.

Истакла је и да Италија подржава конструктиван дијалог између Београда и Приштине.

Премијерка Италије захвалила је Вучићу на гостопримству, истичући да верује да би веома добри односи две земље могли још више да се развију.

Истакла је да је допринос још већем развоју односа Италије и Србије дао и Бизнис форум, као и да је дијалог две владе интензивиран.

Сматра да би трговинска размена могла бити још већа, као и инвестиције које би отвориле још радних места. Подсетила је да у италијанским компанијама у Србији ради 150.000 радника.

Опширније Краће

Вучић: Хвала Ђорђи јер је увек желела да чује наше мишљење

Председник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за медије да је са италијанском премијерком Ђорђом Мелони разговарао о свим важним питањима за односе две земље, као и да су констатовали да Србија и Италија имају добре политичке и економске односе.

"Ниво робне размене је 4,6 милијарди евра и верујемо да у будућности може бити много виша, поготово када 'Стелантис' крене у производњу електричне 'панде' у Крагујевцу", рекао је Вучић.

"Компанија 'Стелантис' би могла, осим производње 'панде', новог електричног возила, бити и генератор нових инвестиција у ауто-индустрију", поручио је Вучић.

Истакао је и да су разговарали о регионалним питањима, европском путу Србије, као и да је захвалан председници Владе Италије због суштинске и истрајне подршке Републике Италије европском путу Србије.

"Посебно сам захвалан Ђорђи јер је увек желела да чује наше мишљење, имала довољно времена да саслуша оно што Србија има да каже и што није имала једностран приступ проблемима у региону", рекао је Вучић.

Захвалио је и на томе што "Италија приступа објективно и суштински решавању проблема у нашем региону" и рекао да се нада да ће убудуће Италија имати још значајнију улогу.

Опширније Краће

Састанак председника Вучића и Ђорђе Мелони

Након свечаног дочека испред Палате "Србија" уследио је састанак у четири ока премијерке Италије Ђорђе Мелони и председника Србије Александра Вучића.

Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Свечани дочек за Ђорђу Мелони испред Палате "Србија"

Председник Србије Александар Вучић је испред Палате "Србија" дочекао италијанску премијерку Ђорђу Мелони.

Премијерка Италије дочекана је уз највише државне почасти, црвени тепих, интонирање химни двеју земаља и почасни строј Гарде Војске Србије.

Ово је њена прва посета Србији откако је изабрана за премијерку Италије.

Поред Вучића, италијанску премијерку дочекали су и први потпредседник Владе и министар иностраних послова Ивица Дачић, као и министар финансија Синиша Мали.

Вучић и Мелонијева ће затим имати састанак у четири ока, након чега су предвиђене изјаве за медије.

Опширније Краће

Италијанска премијерка допутовала у Београд

Премијерка Италије Ђорђа Мелони допутовала је у Београд. На београдском аеродорму дочекао ју је председник Србије Александар Вучић.

"Велика ми је част да у Београду угостим Ђорђу Мелони. Сигуран сам да ће ова посета дати додатни замах нашим односима. Италија је један од најважнијих политичких, али и економских партнера наше земље. Посебно захвалан госпођи Мелони на томе што је нашла времена да, упркос згуснутом распореду, посети Србију и пружи подршку на нашем европском путу", написао је Вучић на Инстаграму.

Опширније Краће

Вучић је пре два дана у Дубаију рекао да очекује срдачан разговор са италијанском премијерком.

На питање да ли ће тема разговора бити и могућност да се Италија активније укључи у преговоре са Приштином, о чему је раније говорила Мелонијева, Вучић је за РТС казао да ће и то бити тема, али и билатерална сарадња двеју земаља и економски односи.

Председник је рекао да је посета Мелонијеве важна за наше политичке односе и даљу подршку Италије напретку Србије на путу ка Унији, али и зато што је Италија у Европској унији по значају други партнер Србије, а укупно, трећи најзначајнији партнер Србије.

Ђорђа Мелони је прва жена на челу Владе у Италији. На тој функцији је од октобра 2022. године, када је дужност преузела од Марија Драгија.

среда, 21. фебруар 2024.
8° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво