Читај ми!

РТС имао увид у закључке самита ЕУ: Србија технички спремна за отварање кластера 3, напредак зависи од односа са Приштином

Напредак Србије у области владавине права и нормализација односа са Приштином одредиће даљи темпо преговора о чланству Србије у ЕУ, наводи се у нацрту закључака о Србији и политици проширења у који је увид имао РТС.

Нацрт подсећа на оцену Европске комисије да је Србија технички спремна за отварање преговарачког кластера 3 о конкуренцији и инклузивном расту, али истиче да ће Савет ЕУ "наставити са проценом", без навођења када ће кластер бити отворен.

ЕУ очекује од Србије да "појача напоре" у реформи правосуђа, слободи медија и усклађивања са спољном политиком ЕУ. Од Београда се тражи да у потпуности примени споразум о нормализацији односа са Приштином и учини више у процесуирању одговорних за нападе у Бањској, наводи се у тексту који би требало да усвоје министри европских послова, а затим и лидери ЕУ на самиту 14. и 15. децембра у Бриселу.

У нацрту који би могао да буде допуњен пре усвајања, ЕУ "жали" што ниједна страна није применила обавезе из Споразума о путу ка нормализацији и позива Београд и Приштину да "без одлагања и предуслова" примене споразум , "што укључује и формирање Заједнице српских општина".

ЕУ наводи и "снажну осуду насилних напада" на косовску полицију у Бањској 24. септембра и насиља против КФОР-а, органа реда, грађана и медија током протеста косовских Срба 29 маја.

Од Србије очекује да сарађује у потпуности са истрагом, ухапси и приведе правди починиоце напада.

"ЕУ жали да Србија није предузела довољне кораке у овом погледу", наводи се у тексту закључака.

Изражена је и забринутост због "понављаног гомилања" војних снага у близини Косова, али су поздрављени неки "кораци у добром правцу", као што је позив Београда Србима да учествују на локалним изборима на северу Косова.

"Негативне последице ако не дође до деескалације"

У закључцима се од Европске комисије тражи да "хитно" у преговоре Србије о чланству формално унесе обавезу примене Споразума о путу ка нормализацији.

"Савет захтева од Европске комисије и Високог представника (Бореља) да хитно, пре краја јануара 2024, допуне мерила за поглавље 35 у преговорима Србије о чланству", стоји у нацрту закључака.

Београд и Приштина позвани су да се уздрже од провокација и једностраних потеза који могу да изазову насиље, уз упозорење да ће изостанак деескалације имати "негативне последице."

"ЕУ је спремна размотри додатне мере усмерене на Београд и Приштину ако то буде потребно."

У области владавине права,  ЕУ поздравља "правовремено" усвајање уставних амандмана и закона о њиховој примени, али наглашава да је "додатни рад" неопходан у области правосуђа и позива Србију да испуни мерила у поглављима 23 и 24.

У закључцима се наглашава и забринутост због "ограниченог напретка" у области слободе изражавања и независности медија и позива Србија на "ефективну примену медијске стратегије".

Од власти у Србији се очекује да "објективно и недвосмислено" говоре у јавности о ЕУ, и да се ангажују на спречавању дезинформација и "спољних манипулација кроз све медијске канале".

О усклађивању са спољном политиком

Савет ЕУ тражи од Србије да појача напоре на усклађивању са спољном политиком ЕУ, укључујући и санкције према Русији и Белорусији, и да се "уздржи од потеза и изјава" које иду против позиција ЕУ у стратешким спољнополитичким питањима. ЕУ поздравља хуманитарну и другу помоћ Србије Украјини, као и бољу сарадњу у спречавању заобилажења санкција.

Наводи се да ЕУ "уважава напредак" који је Србија учинила у усклађивању са визном политиком ЕУ. Поздрављен је и "добар ниво припремљености" у економским критеријумима.

О закључцима о политици проширења расправљаће Савет министара ЕУ 12. децембра, а затим би требало да буду и формално усвојени на састанку лидера ЕУ 14. и 15. децембра.

На дневном реду самита лидера биће и одлука о отварању преговора о чланству са Украјином, Молдавијом, и Босном и Херцеговином, као и о статусу кандидата за Грузију.

уторак, 27. фебруар 2024.
11° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво