Читај ми!

Сузавац на протестима против Трендафилове у Приштини

Испред хотела у ком је Екатерина Трендафилова, председница Специјалног суда у Хагу за процесуирање ратних злочина на Косову, требалo да се састане са представницима медија и цивилног друштва у Приштини, бачен је сузавац, а више демонстраната је ухапшено. Жао ми је због нереда било би боље да су они који су незадовољни дошли на конференцију и поставили питања, рекла је Трендафилова

Трендафилова је изјавила да јој је жао због нереда у Приштини поводом њеног боравка у том граду  и да би уместо протеста, било боље да су они који су незадовољни дошли на њен сусрет са новинарима и поставили питања.

Њен сусрет са представницима медија и цивилног друштва каснио је сат времена услед нереда који су избили када су активисти Социјалдемократске партије и поједини ветерани ОВК, због њеног присуства бацилли сузавац и димне бомбе а онда је полиција узвратила истом мером и ухапсила више демонстраната.

"Наравно да ми је жао због демонстрација испред, било би много боље да људи дођу и да поставе било каква питања, то би била цела суштина, али не знам зашто то раде. Двоје са пиштаљкама, ја сам их позвала да остану, међутим отишли су, међутим то је и њихово право да демонстирају, свако може да изабере како да оствари своја грађанска права, мени би се више допало да су дошли", поручила је Трендафилова.

Након смиривања ситуације Трендафилова је новинарима пренела да суд у Хагу може да изрекне казне доживотног затвора, а да се у раду судије ослањају на локални кривични закон.

Трендафилова је рекла да не зна да ли ће поново бити хапшења на Косову по налогу тужилаштва у Хагу.

"Суд и Тужилаштво су две одвојене институције", рекла је Трендафилова а пренели су медији у Приштини.

Поводом донете одлуке да се обуставе посете бивших лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Веселија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија, Трендафилова је рекла да се састанци оптужених са тимовима одбране не могу ограничити.

"Неопходно је да се састанци са одбрамбеним тимовима уопште не могу ограничити. То је састанак без икаквог надзора. Ово је свети однос између клијента и одбране", рекла је Трендафилова.

Она је навела да до сада судије Специјалног суда нису биле предмет било каквог политичког утицаја или притиска.

"До сада се није десило да се неко усуди да врши притисак на било кога, ни на мене, ни на моје колеге. Ово се приписује институцијама Косова и државама чланицама ЕУ које су успоставиле ову институцију. Притисака никада није било и никада га неће бити", рекла је она.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво