Читај ми!

Дан заставе у Приштини обележен уз симболе велике Албаније

Уз поруке посвећене јединству Албанаца на простору Балкана, заставе црвене боје са црним двоглавим орлом преплавиле су централне тргове у Приштини, у дану када у Албанији прослављају 111 година од проглашења независности.

"Без Kосова и Чамерије нема Албаније", пише на једној од застава која се вијори на шеталишту уз хотел "Гранд", на коме је окачена вишеметарско државно обележје Албаније.

Недалеко, на сајли са црвено-црним, окачене су заставе са натписима на којима се осим Косова, наводе и делови централне Србије, Грчке, Северне Македоније и Црне Горе, којима организатор обележавања у Приштини, указује која су то подручја  настањена Албанцима.

У делу шеталишта у Приштини окачене су и заставе жуто-плаве боје које симболизују једнострано проглашену државност на Kосову. На трговима су видљиве и заставе САД, Немачке.

Поводом дана заставе Албаније одборници скупштине општине Приштина одржали су свечану седницу, а Вјоса Османи одала је почаст на гробу Адема Јашарија у Преказу и Иси Бољетнију у селу Бољетин, код Kосовске Митровице.

Централне институције у Приштини прогласиле су нерадан дан, а Аљбин Kурти присуствовао је церемонији подизања државне заставе у Валони, у друштву премијера Албаније Едија Раме и осталих албанских државника.

Kурти је изразио задовољство данашњим боравком у Албанији, поручивши да није дан за истицање политичких разлика.

"Срећан 28. новембар свим Албанцима, овај велики празник заставе. За све Албанце где год да се налазе на Балкану. Слава народним мученицима. Данас није дан да се прича о политичким разликама, о актуелним контроверзама, данас смо заједно, Албанци имају заједничку историју и будућност. Имамо много других дана током године за ове теме", рекао је Kурти, а преносе медији на албанском.

Извештавају да је Валона угостила стотине грађана на церемонији подизања државне заставе, уз звуке државне химне и уз присуство највиших политичких личности Тиране и Приштине, који су одали почаст "високом националном чину проглашења независности".

понедељак, 04. март 2024.
13° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво