Читај ми!

Дачић: Загреб одбио да на упозорења и доказе повуче свог дипломату

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је Србија прогласила персоном нон грата хрватског дипломату због грубог кршења Бечке конвенције и бављења стварима које нису посао дипломате, и додао да је Загреб, уз доказе, упозорен на његово понашање, те да није учињено ништа у вези с тим.

Ивица Дачић је рекао да хрватски дипломата није представник обавештајне службе, већ дипломата и да не може да се бави ничим другим осим дипломатским пословима.

"То су документована сазнања, доказане тврдње и чињенице о којима је хрватска страна упозната пре одређеног времена и како је то за очекивати, требало је да сами предузму одређене кораке, али нису", рекао је Дачић на питање новинара о коментарима из Загреба да нису добили објашњење Београда зашто је њихов дипломата проглашен за персону нон грата.

Дачић је нагласио да је Београд то учинио јер је Загреб одбио да повуче свог дипломату.

"Пошто су одбили да сами то учине и повуку свог дипломату, јер је прекршио дипломатску Бечку конвенцију прогласили смо га за персону нон грата", рекао је Дачић и нагласио да то све говори како не би било дилеме о томе да ли је Загреб информисан на време.

Такође је додао да је важно да се зна, да није, иако може да изгледа, реч о реципроцитету.

"Овде није реч о реципроцитету, већ о томе да је неко прекршио Бечку конвенцију. Наш дипломата је отишао у септембру у Загреб, не верујем и да је хтео да је имао времена да уради нешто на том плану јер се није бавио тим пословима већ конзуларним", рекао је шеф српске дипломатије и додао да би волео да Загреб Министарству спољних послова достави конкретне доказе, као што је Београд њима доставио о активностима дипломате која је проглашена персоном нон грата.

Министар је поновио да је једно дипломатски посао, а друго кршење Бечке конвенције и бављење другим пословима који нису дипломатски.

петак, 12. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво