Читај ми!

Нова рунда дијалога Београда и Приштине завршена у Бриселу без тројног састанка

У Бриселу је одржан састанак делегације Београда, са директором Канцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем на челу, и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и његовог тима. Главна тема: израда Статута ЗСО. Лајчак са разговарао и са главним преговарачем Приштине Нова рунда преговора завршена без тројног састанка.

Лајчак: Корисне дискусије са Петковићем и Бисљимијем

Високи изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је на данашњим састанцима било дискусија корисних за напредак у бројним питањима.

"Данас сам угостио главне преговараче Косова Бесника Бисљимија и Србије Петра Петковића на рунди дијалога у Бриселу. Наше дискусије су биле корисне за напредак у вези са бројним питањима на нашем дневном реду", написао је Лајчак на свом налогу на мрежи Икс (Твитер).

Извештај Душана Гајића

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да се на састанцима у Бриселу одржаним данас разговарало о изради статута заједнице српских општина, као првог конкретног корака у правцу формирања ЗСО, које српски народ на КиМ чека више од десет година и додао да ће се ти разговори наставити.

Опширније Краће

Бисљими: Нисмо разговарали о нацрту статута о ЗСО, без потписа нема формирања

Главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом Бесник Бисљими изјавио је да на данашњем састанку у Бриселу са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком није разговарао о нацрту статута Заједнице српских општина, иако је потврдио да је то било на дневном реду.

Бисљими је новинарима, по завршетку састанка, рекао да Приштина неће започети рад на формирању ЗСО без потписивања три споразума.

"Спровођење не може да почне без потписа, јер нам је потребна гаранција да имамо важећи споразум, који носи обавезе и за другу страну", рекао је Бисљими.

Oценио је да је најважнија тачка данашњег састанка била расправа о финализацији нацрта редоследа Основног споразума од 17. фебруара и анекса за његову имплементацију од 18. марта.

"Лајчак нам је током прошле недеље донео нови нацрт, који по први пут уводи потпуни паралелизам у примени споразума", навео је Бисљими.

Бисљими је навео да је на састанку било речи и о питању несталих лица, где је, према његовим речима, након што је приштинска страна прихватила амандман, документ сматран усвојеним.

Рекао је да Лајчак мисли да су веома близу потписивања споразума о енергетици и као рок за то навео следећу недељу.

Према његовим речима, разговарало се о два-три додатна корака која могу да се предузму за Србе након што замене регистарске таблице, као и о наредним корацима за одржавање ванредних избора.

Рекао је да није било разговора о наредним састанцима, али је додао да Лајчак жели посебан састанак на којем би се разговарало о примени претходних споразума.

Опширније Краће

Завршени преговори у Бриселу без тројног састанка

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак састао се данас са делегацијама Београда и Приштине, а састанци су завршени без тројног састанка који је био најављиван.

Лајчак се најпре састао са делегацијом Београда коју је предводио директор Канцеларије за Ким Петар Петковић, а главна тема била је израда Статута ЗСО.

Паралелно су одржани и засебни састанци експерата на којима се разговарало о несталим лицима и о енергетици.

Након тога састао се са главним приштинским преговарачем Бесником Бисљимијем.

Уочи састанака из ЕУ су најављивали могућност и да после засебних састанака, дође и до заједничког, али он ипак није био одржан.

Опширније Краће

Завршен састанак Лајчака и Бисљимија

Састанак специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и главног приштинског преговарача Бесника Бисљимија завршен је мало пре 15 часова.

Састанак је трајао непуна два сата.

Опширније Краће

Лајчак са главним преговарачем Приштине

Након састанка са делегацијом Београда, Мирослав Лајчак се састао са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем.

Како је раније најављено, после тог састанка могло би да дође до трилатералног састанка две делегације са европским специјалним изаслаником.

Опширније Краће

Завршен састанак Петковића и Лајчака, главна тема израда Статута ЗСО

Бриселу је завршен билатерални састанак између делегације Београда на челу са директором Канцеларије за Косово и Метохију, Петром Петковићем и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и његовог тима.

Састанак је трајао дуже од два сата. Главна тема разговора била је израда Статута ЗСО.

Паралелно су одржани и засебни састанци експерата на којима се разговарало о несталим лицима и о енергетици.

Опширније Краће

Извештај Душана Гајића (12.00)

Почео састанак делегације Београда са Мирославом Лајчаком

Бриселу је почео састанак делегације Београда коју предводи директор Канцеларије за Ким Петар Петковић и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Миросклава Лајчака.

У делегацији је и 18 експерата који су најбоље припремљени за разговоре о свим предвиђеним темама, о Статуту ЗСО, енергетици, несталима.

Лајчак ће најпре одржати билатералне састанке са делегацијама Београда и Приштине, након чега је предвиђен трилатерални састанак.

Опширније Краће

У Бриселу се одржава нова рунда дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ. Мирослав Лајчак ће најпре одржати билатералне састанке са делегацијама Београда и Приштине, након чега је предвиђен трилатерални састанак.

Предвиђени су разговори о Статуту ЗСО, енергетици, несталима.

Петар Петковић је раније, након састанка председника Александра Вучића и Мирослава Лајчака у Београду, изјавио да разговори о статуту ЗСО треба да дају одговоре на који начин ће се решити бројна важна питања која се односе на заједницу, а пре свега на који начин ће бити решена извршна овлашћења која ЗСО има, у складу са споразумима који су потписани 2013. и 2015. године.

"То се односи и на здравство, школство, просторно планирање и сва друга важна питања. Београд има пуно право да финансира све те институције кроз ЗСО", истакао је Петковић.

Две стране су претходнo биле у Бриселу 26. октобра и тада су одржани одвојени састанци председника Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са представницима ЕУ.

петак, 08. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара