Читај ми!

Брнабићева са француским изаслаником Троказом: Србија улаже изузетне напоре за постизање договора о КиМ кроз дијалог

Србија инсистира на очувању мира, стабилности и сигурности, и улаже изузетне напоре за постизање договора кроз дијалог, изјавила је председница Владе Ана Брнабић, која се састала са специјалним изаслаником министра за Европу и спољне послове Француске за Западни Балкан Ренеом Троказом. Са Троказом су разговарали и министар спољних послова Ивица Дачић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Ана Брнабић је нагласила да је Француска један од најзначајнијих партнера Србије, уз оцену да су билатерални односи на изузетном нивоу, чему је највише допринео изузетно добар и пријатељски однос два председника, саопштила је Влада Србије.

Брнабићева је истакла да Европска унија остаје стратешки приоритет Србије и да је партнерство са Европском унијом од изузетног значаја.

Премијерка је детаљно објаснила позицију Србије, када су у питању политичка и економска кретања у региону, истичући да су повезаност, поверење и отворена сарадња кључни за развој и економски просперитет.

По питању јужне покрајине и дијалога Београда и Приштине, Брнабићева је рекла да Србија инсистира на очувању мира, стабилности и сигурности, и да улаже изузетне напоре за постизање договора кроз дијалог, наглашавајући да за Србе и друго неалбанско становништво на жалост нема базичних услова за нормалан живот.

Специјални изасланик Троказ је истакао да су две земље повезане дубоким пријатељским везама и заједничком историјом и додао да Француска има искрену жељу да помогне Србији на њеном европском путу.

Приметио је јако добру сарадњу Србије и српских привредника са организацијом француских приватних предузећа MEDEF International, као и са Француском развојном агенцијом АФД.
Троказ је честитао на избору Србије за домаћина специјализоване изложбе EXPO 2027., констатујући да ће организација овог престижног догађаја Србији донети велику видљивост и економску и политичку корист.

Састанку је присуствовао и амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар.

Дачић са Троказом: приоритет треба да буде деескалација тензија

Са Ренеом Троказом састао се и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао специјалним изаслаником за Балкан министарке за Европу и спољне послове Француске. И директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је са Троказом, и упознао га са угроженом безбедношћу српског народа на КиМ.

Ивица Дачић је у разговору са специјалним изаслаником Ренеом Троказом нагласио значај добрих свеукупних односа Србије и Француске и стратешко партнерство које постоји између две земље, саопштио је МСП.

Осврнуо се на регионалну сарадњу и истакао опредељеност Србије за добросуседску сарадњу и спремност да се о свим питањима разговара на отворен и конструктиван начин.

Шеф српске дипломатије је у погледу ситуације на северу Косова и Метохије истакао да приоритет треба да буде деескалација тензија, првенствено у циљу заштите права српског становништва, као и неопходност пуне примене Бриселског споразума и формирања ЗСО.

Специјални изасланик за Балкан Рене Троказ је обавестио о карактеру своје мисије и нагласио да је, планирајући посету региону западног Балкана, одабрао да прво реализује посету Београду.

Истакао је да је, када је реч о северу Косова и Метохије, превасходни циљ стабилизација прилика и нормализација односа. Поновио је даљу подршку Француске процесу европских интеграција Србије и региона.

Петковић: Куртијев план КиМ без Срба

И директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је са специјалним изаслаником Француске за Западни Балкан, и упознао га са угроженом безбедношћу српског народа на КиМ услед, како каже, насилних и једностраних аката привремених институција у Приштини, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Петковић је са Троказом причао и о будућности дијалога Београда и Приштине у Бриселу. Директор Канцеларије за КиМ сматра да Приштина милитаризацијом, а не дијалогом, жели да промени стање на терену.

Петар Петковић је истакао да је Приштина, за разлику од Београда, одбила позив за дијалог главних преговарача на техничком нивоу и јасно потврдила да је компромис не интересује.

"Приштину не занима нормализација односа и деескалација стања на терену, већ жели да милитаризацијом промени стање на терену", рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је изасланику Француске за Западни Балкан говорио о "насиљу и и терору" који режим премијера приштинских институција Аљбина Куртија свакодневно спроводи над Србима на КиМ.

"Искључиви кривац за тренутну ситуацију на северу КиМ је Курти. Он истрајава на провокацијама, једностраним акцијама, неоснованим хапшењима и лажним оптужбама према Србима, као и на доследном одбијању да се формира Заједница српских општина (ЗСО) и распишу избори у четири општине на северу КиМ", рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је навео да је албанској страни једини циљ изазивање нових тензија и заоштравање ситуације на терену што води ка бесмислу дијалога.

"Куртијев коначан план је КиМ без Срба. Београд ће остати конструктивна страна, опредељена за изналажење компромиса, зарад нормализације односа и изградње трајног и одрживог мира", закључио је Петковић.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара