Читај ми!

План Брисела за економски раст – помоћ земљама кандидатима како би ухватиле корак са чланицама ЕУ

Европска комисија ће данас у Бриселу објавити План за економски раст Западног Балкана који предвиђа постепено укључивање у делове заједничког Европског тржишта и додатни пакет финансијске помоћи земљама региона у износу од шест милијарди евра.

Циљ плана је да се подстакну и интензивирају припреме Западног Балкана за чланство у ЕУ, тако што ће неке предности чланства бити осетне за грађане већ у фази приступања, наводи Европска комисија у тексту предлога у чији увид је имао РТС.

Економско повезивање Западног Балкана са ЕУ, односно "хватање корака" са европским просеком у економском смислу један је од кључних аспеката приступања ЕУ, наводи комисија.

"Тренутни темпо приближавања економском просеку ЕУ  сувише је спор", оцењује се у предлогу и наводи да су економије земаља региона тренутно само на 30 до 50 одсто од просека ЕУ.

"План ће омогућити партнерима да убрзају реформе и улагања како би значајно убрзали брзину процеса проширења и раст њихових економија", наводи Европска комисија.

Интеграција Западног Балкана у седам сектора јединственог тржишта ЕУ

План за раст предлаже интеграцију земаља Западног Балкана у седам сектора јединственог тржишта ЕУ и појачано финансирање кроз бесповратна средства и повољне зајмове у висини од 6 милијарди евра у периоду од 2024. до 2027. године.

Интеграција у јединствено тржиште предвиђена је у области слободног кретања робе, услуга и радника, јединствене зоне плаћања, путног саобраћаја, енергетског тржишта, јединственог дигиталног тржишта и кроз интеграцију у индустријске ланце снабдевања.

План Европске комисије предлаже комплетирање заједничког регионалног тржишта на Балкану заснованог на правилима и стандардима ЕУ, што би потенцијално могло да донесе 10 одсто њиховим економијама.

По плану, предуслов за дубљу интеграцију у јединствено тржиште и додатна средства из ЕУ фондова су реформе у земљама кандидатима.

Свака од земаља би требало да представи реформску агенду чије испуњавање ће бити услов за уплату нових средстава из европског фонда за раст.

У случају Београда и Приштине, услов за коришћење додатних средстава из фонда за раст биће и испуњавање обавеза из дијалога и примена Споразума о путу ка нормализацији.

Како ће се трошити тих шест милијарди евра

Према најавама из Комисије, износ од шест милијарди евра ће бити расподељен начелно између земаља региона, али ће бити трошен флексибилно, што значи да ће земље које напредују брже у реформама моћи да рачунају на новац који "спорије " земље нису искористиле.

Нови Фонд за реформе и раст ће по предлогу Комисије земљама Западног Балкана на располагање ставити укупно шест милијарди евра у периоду од 2024. и 2027.

Од тог износа, две милијарде ће бити у форми бесповратних средстава, а четири милијарде у форми повољних зајмова. Бесповратна средства би требало да буду обезбеђена кроз ревизију актуелног буџета ЕУ за период од 2021. до 2028. године.

Фонд за реформе и раст биће додатна и комплементна помоћ земљама региона у односу на већ постојеће предриспупне ИПА фондове.

У образложењу плана Европска комсија поручује да ће партнери са Западног Балкана морати одлучно да се ангажују на плану домаћих реформи и на јачању економске интеграције у региону, да би искористили "понуду" за раст.

"На властима је да ефикасно комуницирају о плану раста и његовој примени. Западни Балкан и ЕУ треба да искористе ову прилику да убрзају напредак на путу приступања", наводи Европска комисија.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара