Читај ми!

Лајчак у Приштини о дијалогу са опозицијом, командом Кфора и дипломатама

Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак одржао одвојене састанке са америчким амбасадором Џефријем Ховенијером и другим дипломатским представницима у Приштини, као и са командом Кфора и члановима приштинске опозиције. За разлику од представника Демократског савеза и Демократске партије који тврде да нису видели нацрт о ЗСО, из Алијансе за будућност тврде да су га прочитали.

Другог дана посете Приштини, изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак разговарао је са представницима опозиционих парламентарних странака Албанаца, у склопу посете којом намерава да покрене процес са Београдом.

У Канцеларији Европске уније Лајчак је разговарао са председником Демократске партије Мемљи Краснићијем, председником Алијансе за будућност Рамушом Харадинајем, а Љутфи Хазири представљао је Демократски савез. 

Такође, одржао је и одвојене састанке са америчким амбасадором Џефријем Ховенијером и другим дипломатским представницима у Приштини и са командом Кфора.

"Имао сам данас веома продуктиван дан на Косову уз добре разговоре о најновијим дешавањима у вези са дијалогом уз посредовање ЕУ и будућем путу. Захваљујем свим саговорницима на активној улози и подршци", написао је Лајчак на Иксу (Твитер).

Представници опозиције о састанку са Лајчаком

Председник Демократске партије Косова Мемљи Краснићи рекао је да је изасланик Мирослав Лајчак поновио да је нацрт статута Заједнице општина са српском већином "у складу са уставом у Приштини", али је додао да "нажалост, нису имали прилике да виде његов садржај".

"Морамо да видимо детаље текста да бисмо били сигурни да оснивање Заједнице неће променити на горе унитарни карактер државе”, рекао је Краснићи након састанка са Лајчаком.

За разлику од Краснићија и Љутвија Хазирија који тврде да нису видели нацрт о ЗСО, Рамуш Харадинај каже да га је видео и прочитао.

Он је медијима пренео да су разговарали о наредним корацима који чекају Приштину и шта може да се очекује након спровођења француско-немачког плана.

"Прочитали смо нацрт у целини. Нацрт објашњава све могућности које Удружење пружа грађанима у овим општинама (са српском већином ). Сваки пут се позива на законе и устав. Коментари о томе да ли смо сагласни са овим нацртом биће дати након разматрања од стране уставног суда. У овом нацрту се не мењају надлежности општина и Удружење не преузима те одговорности, већ су то овлашћења која се односе на образовање, здравство, функције и могућности које пружа Удружење“, изјавио је Харадинај после састанка са Лајчаком.

Краснићи и Хазири су рекли да су од Лајчака тражили да ЕУ укине санкције Приштини.

Мирослав Лајчак се синоћ у Приштини састао са првим преговарачем Бесником Бисљимијем.

Лајчак je на Твитеру објавио да се састао са Бесником Бисљимијем како би разговарали о састанку са европским лидерима у Бриселу и потреби да се у потпуности примени споразум о нормализацији, без одлагања и предуслова.

"Договорили смо се и о наредним корацима", навео је Лајчак.

Бисљими је рекао да је Приштина посвећена "пуној нормализацији односа са Србијом и међусобном признавању".

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво