Читај ми!

Си: Односи Београда и Пекинга имају чврсту подршку јавности; Брнабић: Кинески председник наговестио долазак у Србију

Премијерка Србије Ана Брнабић састала се у Пекингу са кинеским председником Си Ђинпингом, који је рекао да су Кина и Србија "челични пријатељи" чији односи имају дубоку историјску основу, чврсту подршку јавности, широке заједничке интересе и снажан су подстицај билатералној сарадњи. Премијерка Брнабић је рекла да је председник Си наговестио да ће покушати да током следеће године дође у Србију.

Кинески председник Си Ђинпинг рекао је да је присуство председника Србије Александра Вучића на трећем Форуму за међународну сарадњу Појас и пут и учешће Брнабићеве на шестом Кинеском сајму увоза показало искрено пријатељство Србије са кинеским народом и чврсто уверење у развој односа са Кином.

Он је током разговора са Брнабићевом истакао да су Кина и Србија "челични пријатељи" чији односи имају дубоку историјску основу, чврсту подршку јавности, широке заједничке интересе и снажан су подстицај билатералној сарадњи, преноси агенција Синхуа.

Си је рекао да су кинеско-српски односи последњих година наставили да функционишу на високом нивоу што је обогатило свеобухватно стратешко партнерство, док је истовремено практична сарадња дала плодне резултате.

"У новим околностима, Кина је спремна да ради са Србијом на унапређењу квалитетног развоја билатералних односа који ће донети више користи за наша два народа", истакао је Си.

Он је апеловао да се уложе заједнички напори у изградњу и вођење великих заједничких пројеката, промовисање брзог ступања на снагу споразума о слободној трговини између Кине и Србије, јачање сарадње у области науке и технолошких иновација, продубљивање сарадње у сферама образовања, спорта и туризма и ширу размену кадрова који ће наставити да негују пријатељство Кине и Србије.

"Кина подржава Србију у самосталном развоју и спремна је да ојача мултилатералну координацију са Србијом и заједнички штити међународну правичност и правду", нагласио је кинески председник.

Брнабић: Посета Сија била би велика ствар за Србију

Како је после састанка са кинеским председником изјавила премијерка Србије посета Си Ђинпинга би за "за нашу земљу и све наше грађане била велика ствар".

"Потврдили смо узајамно партнерство, подршку, пријатељство у политичком и економском смислу", рекла је Брнабићева.

У политичком смислу, како је навела, Кина никада неће променити свој став по питању Косова и Метохије. Брнабић је истакла да Србија у потпуности поштује политику једне Кине, што се неће променити.

Што се тиче економских односа између Србије и Кине, она је рекла да су јако добри и све бољи.

"Наравно да очекујем нову еру о односима и међусобне размене у трговини после потписивања Споразума о слободној трговини", навела је Брнабић.

Премијерка је посебно нагласила да је будућност Железаре Смедерево потпуно безбедна и да власник компаније група ХБИС има јасне планове за додатне инвестиције.

Како је рекла, следећи фокус другог круга инвестиција у Железари Смедерево је енергетска ефикасност и зелена транзиција.

"Такође планирају да део Железаре ради на хидроген, што је идеја да у наредних неколико деценија нема емисије штетних гасова. То су невероватне ствар", рекла је премијерка.

Брнабићева је рекла да је имала добре састанке са кинеским компанијама, између осталих и са компанијом ЈД, која је 52. компанија на листи најуспешнијих светских компанија и која запошљава 520.000 људи.

Премијерка је додала да је то највећа кинеска компанија у приватном власништву.

"Разговарали смо да преко ЈД пласирамо наше производе на кинеско тржиште, као и о томе да промовишу Србију као туристичку дестинацију", рекла је премијерка.

Брнабић је рекла и да постоје предуслови за повећање броја кинеских туриста јер им није потребна виза, а постоје директне линије што ће се у најближој будућности проширити и на Шангај.

Будућност у области вештачке интелигенције и биотехнологије

Премијерка је подсетила да је разговарала и са руководством компаније Shanghai Fengling Renewable, која је стратешки партнер Зиђина која води РТБ Бор.

"Очекујемо да у наредним месецима почнемо пројекат зеленог хидрогена у Бору што је невероватна револуција за нашу зелену транзицију", рекла је Брнабић.

Према њеним речима изненадила се колико је Кина напредовала од 2019. до 2023. године у области заштите животне средине. Како је рекла кинеског председника је обавестила и о сарадњи са компанијом БГИ и о даљим плановима.

"Мислим да је будућност наших односа са Кином у области вештачке интелигенције и биотехнологије. Желимо да имамо најиновативнију медицину", рекла је премијерка.

Каже да је БГИ уложила до сада 850.000 долара у програм стипендија за наше студенте.

"Закључак је да смо имали јако добар састанак", рекла је премијерка после разговора са кинеским председником чиме је завршила посету Кини.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се