Читај ми!

Брнабићева завршава посету Кини, данас састанак са Сијем

Премијерка Србије Ана Брнабић наставља посету Кини, где ће се данас у Пекингу, састати са кинеским председником Си Ђинпингом. Очекују се разговори о политичким и економским темама. Премијерка ће у Пекингу обићи и Институт за генетику и развојну биологију Кинеске академије наука, као и Културни центар Србије.

Брнабићева је уочи сусрета са Си Ђинпингом истакла да очекује да ће се на том састанку потврдити челично пријатељство између две земље. Брнабићева је током посете Кини, која долази само неколико недеља од потписивања Споразума о слободној трговини, разговарала и са кинеским премијером Ли Ћангом.

 Премијерка Србије Ана Брнабић данас завршава своју посету Кини. Она је из Шангаја стигла у Пекинг, где је очекиван састанак са председником Кине и то три недеље након што се са њим у Пекингу састао и председник Србије Александар Вучић.

Уочи овог састанка она је рекла да ће он бити протоколан, међутим да има важан политички значај. Претходно је истакла и да две државе немају отворених политичких питања и да зато очекује да ће главне теме које доминирају данашњим састанком бити теме из економије. Управо су економске приче биле актуелне и претходних дана када је премијерка Србије боравила у Шангају.

У међувремену док чека састанак са кинеским председником, премијерка је имала неколико активности, посетила је и Културни центар "Иво Андрић" у Пекингу који је основан 2018. године, међутим званично је почео са радом ове године и налази се у уметничком дистрикту у Пекингу и како нам је рекла директорка културног центра бележи велику посвећеност.

"Велики број Кинеза долази са предзнањем о Србији, али нажалост то знање о Србији је веома штуро. Знају за председника Вучића, за наше кошаркаше, кошаркашке тренере, селектор кошаркашке репрезентације Кине је Србин Александар Ђорђевић, тренер фудбалског тима Кине је такође Србин. Знају за Јокића, знају за Новака Ђоковића али се многи изненаде да је Никола Тесла Србин," каже Татјана Солдат, директорка КЦ "Иво Андрић” у Пекингу.

Према њеним речима, многи се изненаде када чују многе детаље из традиционалне српске културе, који су веома слични са кинеском традиционалном културом.

Током преподнева премијерка Србије имала је и неколико састанака са представницима кинеске компаније, између осталог и компанијом ХБИС, а такође имала је састанке са једном компанијом из области биоинформатике и генетике, који имају свој развојни центар у Београду и који планирају да направе и комерцијални центар у оквиру четири кампуса.

Они у овом тренутку и стипендирају студенте из Србије, у плану је и додатна сарадња, управо о томе данас је премијерка разговарала са њима.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара