Читај ми!

Опроштај од Иштвана Пастора: Уживао је неподељено поштовање свих поштених и радних људи Србије

Од председника Скупштине АП Војводине и лидера Савеза војвођанских Мађара Иштвана Пастора, који је преминуо након тешке болести, опраштају се државни званичници.

Скупштина АП Војводине, на чијем челу је Иштван Пастор био у три мандата, истиче да је његов одлазак огроман губитак за политички и парламентарни живот АП Војводине и Републике Србије.

"Изражавајући најдубље саучешће породици и Савезу војвођанских Мађара, Скупштина АП Војводине заувек ће бити захвална на мудрости и посвећености којом се председник Пастор увек руководио у вођењу Скупштине АП Војводине. Његов одлазак огроман је губитак за политички и парламентарни живот АП Војводине и Републике Србије", истиче се у саопштењу Скупштине АП Војводине.

Вучић: Више него многи други допринео је напретку земље и пријатељству Србије и Мађарске

Председник Александар Вучић наводи да је са великом тугом примио вест о смрти Иштвана Пастора, "великог човека, часног политичара и пријатеља са којим смо заједно градили снажне темеље поверења између Срба и Мађара и радовали се сваком успеху који је донео бољи живот нашим грађанима".

"Иштван је уживао неподељено поштовање свих поштених и радних људи Србије, што је било и највеће признање за његов неуморан рад и огромне напоре које је улагао у бољи и безбеднији живот свих и стварање стабилне и перспективне будућности за генерације које долазе. Његова улога у промоцији и афирмацији мађарског идентитета у Србији, остаје део богатства наше земље и једна од највиших вредности за које се доследно залагао", поручује Вучић.

Наглашава да је "Иштван Пастор увек био спреман да преузме и подели одговорност и бригу за решавање сваког изазова у тешким временима наше заједничке борбе за бољу Србију".

"Више него многи други, допринео је напретку земље, њеном економском бољитку, као и пријатељству између Србије и Мађарске. Са великом пажњом и посвећеношћу, радио је на свим пројектима од значаја који су додатно учврстили везе између наших народа, засноване на међусобном поштовању и разумевању", додао је председник.

Пасторово политичко искуство и знање, како је истакао председик, "представљали су посебно јак ослонац у тешким и преломним тренуцима по нашу земљу, а визија развоја Србије, као заједничке куће свих нас за чији напредак и развој се вреди борити, остаје залог његове политике и подстрек свима нама да те циљеве наставимо да остварујемо".

"Изражавам дубоко саучешће породици, пријатељима, саборцима и поштоваоцима Иштвана Пастора. Драги пријатељу, почивајте у миру", поручио је председник.

Дачић: Србија је била богатија са Иштваном Пастором и његовим делом

И министар спољних послова Ивица Дачић упутио је изразе искреног саучешћа поводом смрти Иштвана Пастора његовој породици и Савезу војвођанских Мађара.

"Са великом тугом примио сам вест да нас је напустио Иштван Пастор, пријатељ и неуморни борац за напредак Србије као модерне и толерантне заједнице свих њених грађана и народа. Иштван Пастор је својом мудрошћу и великом енергијом предводио мађарску националну заједницу у Србији путем сарадње и заједништва, што ће остати упамћено као његово историјско наслеђе", наводи Дачић.

Истиче да је "Србија била богатија са Иштваном Пастором и његовим делом, па ће његов одлазак оставити неизбрисив траг, али и обавезу свима нама да наставимо да живимо у слози и посвећеношћу напретку и будућности Србије".

"Породици Иштвана Пастора и његовом Савезу војвођанских Мађара упућујем изразе искреног саучешћа”, навео је министар спољних послова.

Мировић: Био је лидер мађарске заједнице у Војводини за понос и углед

Председник Покрајинске владе Игор Мировић наводи да је са Иштваном Пастором последњих готово осам година делио заједничку и највећу одговорност за политички рад у Војводини и њен развој. 

"Пленио је отвореношћу и поштовањем аргумената и великим уважавањем српских ставова и разумевањем заједничке судбине и заједничких изазова. Био је лидер мађарске заједнице у Војводини за понос и углед, и друг и пријатељ на кога сам могао да се ослоним. Заступао је принципе у јавном деловању, а данас је таквих људи мало и тим пре је пленио својим ставовима и залагањем", истиче Мировић.

Поручује и да је српско-мађарско пријатељство уздигнуто на висок ниво захваљујући Пастору и да ће то бити белег за вечно памћење.

"Његова преданост и посвећеност мађарској заједници у Србији била је потпуна и свеобухватна и оставила је трајне резултате уграђујући ову заједницу у темеље заједништва које нам је насушно потребно", додао је Мировић.

"Био је велики друг, ведар, оптимиста до последњег часа. Памтићу га као једног од последњих политичара који је вредностима давао предност у односу на голе бројеве. Његовим одласком изгубили смо пријатеља, савезника и прегаоца који ће нам у будућности недостајати и више него што смо у стању да то данас схватимо. Његовој породици и мађарској заједници у нашој земљи упућујем искрено саучешће", закључио је Мировић.

Председник Скупштине АП Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор преминуо је у 68. години после тешке болести.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се